A-
A+

Lars Vilks – en kontroversiell konstnär är död

Konstnären Lars Vilks har avlidit. Arkivbild.
Konstnären Lars Vilks har avlidit. Arkivbild.
KulturTT

Konstnären Lars Vilks har omkommit i en trafikolycka. Vilks var känd för sina träskulpturer och för att ha avbildat profeten Muhammed som rondellhund, vilket gjorde att han levde under hot från militanta islamister.

Annons

Annons

Lars Vilks med 'Nimis' 2019. Arkivbild.
Lars Vilks med "Nimis" 2019. Arkivbild.

Lars Vilks var en kontroversiell person.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av honom där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för militanta islamister.

Vilks hade livvaktsskydd sedan 2010. Då åtalades amerikanskan Colleen LaRose, känd som Jihad Jane, anklagad för att ha försökt rekrytera personer att mörda Vilks. Den 11 december samma år inträffade terrordådet i Stockholm där Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds, efter att ha skickat brev till TT och Säpo och angett Vilks Muhammedteckningar som ett av motiven till dådet.

Lars Vilks föddes 1946 i Helsingborg av estniska föräldrar. Han utbildade sig i konsthistoria vid Lunds universitet och doktorerade 1987. Vilks arbetade som lärare vid Oslos Konstakademi från 1988 till 1997 och verkade som professor i konstteori vid Bergens Konstakademi fram till 2003.

Uppförde "Nimis"

På 1970-talet började Vilks arbeta med skulpturer, efter att först ha försökt sig på måleri men enligt egen utsago inte ha haft tillräcklig talang. 1980 uppförde han drivvedskonstverket "Nimis" på stranden i det skånska naturreservatet Kullaberg. Då verket hade uppförts utan tillstånd återkom ständigt juridiska processer mellan Vilks och de berörda myndigheterna.

2016 eldhärjades en dryg fjärdedel av konstverket. När Vilks inledde arbetet med att återuppbygga det dömdes han för förseelse mot områdesskydd.

Mitt verk är fortfarande kontroversiellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarande hett, sade han till TT 2018.

Annons

Annons

Allkonstverk

Vilks konstnärskap omgavs mer eller mindre av kontroverser från start. Som en del av den postmoderna konströrelsen såg han sina konceptuella skapelser som en del av ett enda stort allkonstverk. Reaktionerna var en del av verket, ansåg han.

Sina politiska åsikter ville han inte dryfta mer än nödvändigt, trots att han ofta omhuldades av rasistiska organisationer och av Sverigedemokraterna. I en intervju med Aftonbladet 2012 uppgav han att han inte utnyttjade sin rösträtt.

Man får vara glad för det stöd man får. Men Sverigedemokraterna är en omöjlig politisk hållning för mig. De är ett populistiskt parti, sade han och fortsatte:
Många tror att jag hatar muslimer och invandrare, men jag har inget problem med människor från andra länder. Jag är själv estländare, sade han.

Terrorattack i Köpenhamn

I samband med ett framträdande i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera skadades.

Lars Vilks resonerade i intervjuer kring att hans ofta provocerande konst inverkat på privatlivet.

Det ligger självklart i konstens natur att utmana auktoriteter. I mitt fall har en lång rad osannolika omständigheter skapat ett långvarigt och besvärligt läge. Att konstnärer ska utmana är mer en regel än något som jag ska rekommendera, sade han i en intervju med Marianne Lindberg de Geer för Expressen.

Lars Vilks och hans sambo träffades 1989. När de ville flytta ihop sommaren 2020 sade polisen nej, eftersom polisskyddet dygnet runt inte kunde omfatta ännu en person. Bland annat Publicistklubben gick då ut med ett upprop för att stötta Vilks och sambon och konstnären anmälde saken till Justitieombudsmannen, men ärendet lades ned.

Kulturminister Amanda Lind (MP) beklagar Lars Vilks och polisernas bortgång.

"Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit. Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta såhär", skriver hon på Twitter.

Lars Vilks blev 75 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.