Las utreds i samråd med LO

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att det är självklart att LO ska få tycka till i den fortsatta processen om anställningsskyddet. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) anser att det är självklart att LO ska få tycka till i den fortsatta processen om anställningsskyddet. Arkivbild.
PolitikTT

Regeringen tillsätter nu en utredare på arbetsmarknadsdepartementet som ska göra om överenskommelsen om arbetsrätten mellan PTK och Svenskt Näringsliv till lagförslag.

Till utredningen knyts en referensgrupp där även LO ska ingå.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Statsminister Stefan Löfvens besked i söndagens Agenda att partsöverenskommelsen ska ligga till grund för en ny utredning om hur lagstiftningen ska utformas och att även LO ska få tycka till om det, väckte reaktioner från samarbetspartnern Centern.

Partiledaren Annie Lööf skrev i ett uttalande till TT att "Löfven har fel".

"Det finns nu två vägar fram för ökad trygghet och flexibilitet på arbetsmarknaden. Antingen genomförs helheten i den partsöverenskommelse som Svenskt Näringsliv och PTK sagt ja till, och som fler gärna får ansluta sig till. I annat fall Toijer-utredningen. Precis som vi enats om i Januariavtalet. Att politiken ska ge en part som inte tagit ansvar vid partsförhandlingarna inflytande är givetvis uteslutet", skrev hon och syftade på LO.

Enligt Löfven är det däremot självklart att även LO ska få tycka till.

När regeringen påbörjar en utredning kommer vi inte säga att en part inte får yttra sig, så kan det inte gå till, sade han i Agenda.

Han framhöll också att detta sker i "samråd med Miljöpartiet, Centern och Liberalerna, partierna i januarisamarbetet".

Enligt Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks pressekreterare handlar det inte om en statlig utredning utan om att en utredare inom arbetsmarknadsdepartementet tillsätts och utarbetar en så kallad departementspromemoria. Till den knyts en referensgrupp med "samtliga huvudorganisationer på svensk arbetsmarknad", det vill säga även LO.

Därtill kommer promemorian skickas ut på remiss, vilket ger LO ytterligare möjligheter att framföra sina synpunkter.

TT söker Annie Lööf för en kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons