A-
A+

Läsarna valde "Stöld" som bästa bok

Ann-Helén Laestadius beskriver 'Stöld' som sin viktigaste roman, men också den som varit svårast att skriva. Arkivbild.
Ann-Helén Laestadius beskriver "Stöld" som sin viktigaste roman, men också den som varit svårast att skriva. Arkivbild.
LitteraturTT

Ann-Helén Laestadius roman "Stöld" har utsetts till Årets bok 2021 av läsarna i Bonniers Bokklubbar. Romanen handlar om det hat som fortfarande riktas mot samerna.

Annons

Annons

Nioåriga Elsa blir vittne till hur en ickesamisk man, Robert, hugger ner hennes ren Nástegallu och sedan hotar henne till tystnad. Av skräck vågar hon inte peka ut honom för polisen utan bär i stället med sig traumat som ska påverka henne för resten av livet.

Det är ett slag i magen på henne, hon förstår att det finns ett hat mot samerna, lite så var det för mig också. Så länge jag var barn och hemma var jag så trygg i allt det samiska, sedan började skolan och det blev nästan chockartat att inse att det fanns de här strömningarna, sade Ann-Helén Laestadius till TT när boken publicerades i februari.

"Stöld har varit den viktigaste och även svåraste boken jag skrivit och att läsarna tagit den till sitt hjärta betyder allt för mig" konstaterar hon nu i ett pressmeddelande. Läsarna i Bonniers bokklubbar fick tolv titlar att välja på i omröstningen till Årets bok 2021. Själv urvalet hade gjorts av bokklubbarnas litteraturredaktörer. På andra plats kom "De kapabla" av Klas Ekman och "Je m’appelle Agneta" av Emma Hamberg.

Förstapriset består av 30 000 kronor och en staty.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.