Lasse Söderberg får Sorescupriset

Marin Sorescu, i vars namn Sorescupriset instiftades. Arkivbild.
Marin Sorescu, i vars namn Sorescupriset instiftades. Arkivbild.
LitteraturTT

Annons

Annons

Författaren, poeten, översättaren och essäisten Lasse Söderberg tilldelas Sorescupriset för "en snart sju decennier lång, oförtröttlig ansträngning att vidga den svenska litteraturens och kulturens gränser".

Det meddelar det rumänska kulturinstitutet som delar ut priset. Söderberg (född 1931) har gett ut egna diktsamlingar, självbiografiska minnesteckningar och gjort sig känd för att översätta fransk, spansk och latinamerikansk poesi. Han har arrangerat flertalet av de internationella poesidagarna i Malmö och länge varit verksam som litteraturkritiker för Expressen, BLM, Arbetet och Sydsvenskan.

Priset på 50 000 kronor är döpt efter den framlidne poeten, dramatikern och författaren Marin Sorescu (1936–1996), som var god vän med Söderberg sedan de två träffades i Malmö på 70-talet.

"Min tacksamhet är dubbel. Dels tackar jag för själva priset med vad det innebär av ekonomiskt andrum och möjlighet till fördjupning. Dels för att det dessutom råkar vara det pris som bär Marin Sorescus namn. Vi hade en hel del gemensamt. Därför kan jag höra honom viska i örat på den obestickliga juryn. 'Ge priset till Lasse'. Och så gjorde det. Toppen!", säger Söderberg i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons