Låst läge om sanktioner mot Minsk

Belarusiska presidentvalskandidaten Svetlana Tichanovskaja på besök i Bryssel.
Belarusiska presidentvalskandidaten Svetlana Tichanovskaja på besök i Bryssel.
EUBryssel, TT:s korrespondent

Var modigare, manas EU av belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja.

Ändå dröjer det med sanktioner mot Minsk – då Cypern kräver detsamma även mot Turkiet.

Annons

Annons

Utrikesminister Ann Linde (S) träffar svenska journalister efter måndagens EU-möte i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde (S) träffar svenska journalister efter måndagens EU-möte i Bryssel.

Tichanovskaja åt på måndagsmorgonen frukost med EU-ländernas utrikesministrar – ett tungt bevis på stödet för hennes kamp mot diktatorn Aleksander Lukasjenko, som trots stora protester utropat sig till segrare i det ifrågasatta presidentvalet i augusti.

Lite mer än kaffe och smörgås skulle hon dock gärna få med sig.

Sanktioner är väldigt viktiga i vår kamp, för sanktioner är en del av det tryck som kommer tvinga de så kallade myndigheterna att inleda en dialog med oss, säger den nu landsflyktiga presidentvalskandidaten efter frukosten i Bryssel, enligt nyhetsbyrån AFP.

Låst om sanktioner

Än så länge är dock läget fortsatt låst när det gäller de sanktioner mot Lukasjenkos regim som EU-ledarna i princip redan enats om. En lista på 40 namn har tagits fram över personer som ska vägras inträde och få eventuella tillgångar i EU frysta.

Cypern håller emellertid emot och vägrar ge klartecken så länge som EU-ledarna inte samtidigt kan ta liknande beslut även mot Turkiet.

Därmed slutade även måndagens utrikesministermöte utan beslut.

Jag är faktiskt väldigt besviken. När det verkligen behövs så klarar inte EU av att fatta ett sådant beslut. Det är väldigt synd, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens möte i Bryssel.

Annons

Annons

Turkisk borrning

Den cypriotiska regeringens motstånd beror på Turkiets provborrningar efter olja och gas utanför den icke erkända utbrytarrepubliken Nordcypern. Det har redan medfört EU-sanktioner, som dock Cypern nu vill utöka ordentligt.

Utrikesminister Nikos Christodoulides talade på måndagsmorgonen om vikten av konsekvens – men viker fortfarande inte.

Han är den som pratar mest om sanktioner, men samtidigt är de inte redo att genomföra det, om man inte samtidigt tar den sanktionsregim som de menar behöver utökas för det som Turkiet gör på cypriotiskt hav, säger Ann Linde.

Toppmöte avgör?

Frågan är knivig. Sanktioner mot Turkiet – som är medlem i Nato och av stor betydelse för EU:s migrationspolitik – är betydligt känsligare än sanktioner mot ett redan isolerat Belarus.

Dessutom ska relationerna till Ankara diskuteras i detalj som huvudämne på veckans EU-toppmöte under torsdag-fredag, vilket gör att många länder vill undvika beslut om Turkiet före det.

Linde hoppas ändå att diskussionen senare i veckan ska öppna upp för sanktionerna mot Belarus.

Jag tror nog att det kommer att bli en lösning. Men jag vågar inte vara hundra, för jag tycker redan att det har tagit alldeles för lång tid, säger Linde i Bryssel.

"Var modiga"

Svetlana Tichanovskaja hade gärna sett snabbare besked från utrikesministrarna.

Vid mötet bad jag dem att vara modigare i sina beslut, säger hon enligt AFP.

Även grannlandet Litauens utrikesminister Linas Linkevicius suckar tungt.

EU är modigt, men vissa kollegor försöker hitta kopplingar till andra saker som det inte borde kopplas till. Beklagligt, säger Linkevicius.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons