-
+

Lastbilsförare åtalas efter bromslarm

Lastbilsföraren som slog larm om att hans ekipage inte kunde bromsa åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt. Inget tekniskt fel har hittats på fordonet. Arkivbild.
Lastbilsföraren som slog larm om att hans ekipage inte kunde bromsa åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt. Inget tekniskt fel har hittats på fordonet. Arkivbild.
BrottTT

Chauffören som uppgav att hans lastbil med släp inte gick att bromsa på E20 i Skaraborg åtalas nu för grovt falsklarm. Inget fel har hittats på fordonet.

Mannen nekar till brottet.

Annons

Annons

Händelsen skedde en eftermiddag i maj 2019. Lastbilsföraren, en man i 25-årsåldern, ringde polisens larmcentral och sade att han inte kunde bromsa sitt fordon.

Larmet ledde till en stor räddningsinsats. Det "skenande" ekipaget fortsatte norrut på E20 från Vårgårda i mer än en timme, eskorterat av polisbilar och räddningstjänst. Farten var cirka 50 kilometer i timmen.

Trafikanter varnades via radion och påfarter till E20 stängdes av .

Situationen löstes genom att polisen, tillsammans med en traktorförare, gjorde i ordning en tillfällig avfart från E20 ut på en åker. Lastbilen körde ut på åkern enligt polisens instruktion och stannade där till slut.

Fordonet undersöktes senare av både Transportstyrelsen och lastbilstillverkaren Scania, men inget fel hittades.

Nu åtalas chauffören för att medvetet ha ljugit om felet på lastbilen. En representant för åkeriet kallas till rättegången för att vittna om att föraren även tidigare gjort falska anmälningar om fel på fordonet.

Mannen nekar dock till anklagelsen om falsklarm, enligt åtalet vid Skaraborgs tingsrätt.

Föraren åtalas också för att ha kört personbil med en hastighet av 132 kilometer i timmen på en 80-sträcka i Göteborg sommaren 2020.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss