A-
A+

Lättare hitta jobb igen

Transportbranschen behöver folk. Arkivbild.
Transportbranschen behöver folk. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Signalerna är tydliga – det har vänt på arbetsmarknaden. Det är lättare att hitta jobb nu än i höstas, enligt de olika arbetsförmedlingarna.

Fler hör av sig för att kolla om vi har personal, säger Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL.

Annons

Annons

Annons

Annons

Hos Arbetsförmedlingen är det fler som hittar ny sysselsättning än som skriver in sig som arbetslösa. Även de privata förmedlingarna TRR (tjänstemän) och TSL (arbetare) vittnar om att det ljusnat på arbetsmarknaden, även om bilden är splittrad.

Fler än normalt går vidare till utbildning, men det finns också ganska gott om jobb, åtminstone för dem som är relativt färska som arbetslösa.

Det är ökad aktivitet hos företagen, säger Caroline Söder som också märker av att rekryteringsföretagen rapporterar om ett ökat behov av arbetskraft.

Transportjobb

Även tjänstemännens omställningsorganisation TRR märker samma tendens. Det är fler nu som kommer ut i nytt jobb än i höstas, en period som redan då var relativt stark med hänsyn till det allmänna läget.

Transportsektorn är en sådan bransch som behöver personal, inte persontransporter dock som dras med samma problem som resten av tjänstesektorn kopplad till de restriktioner som fortfarande ligger som en hämsko över krogbranschen och andra liknande arbetsplatser. Men inte heller där är det helt nattsvart, enligt Caroline Söder.

Det är en högre grad av återanställningar än tidigare, säger hon, vilket pekar på att pandemin är en helt ny typ av kris. Det är inte branschen som sådan som har problem, jämfört med till exempel finanskrisen som slog ut mycket industri, jobb som inte kom tillbaka. När coronakrisen förhoppningsvis släpper sitt grepp lär de flesta jobben i restaurangbranschen komma tillbaka.

Annons

Annons

Ändrade beteenden

Men covid-krisen har också medfört troligen mer bestående beteendeförändringar. Affärsresandet lär inte komma tillbaka på samma sätt, tror Caroline Söder, vilket lär slå undan benen för hotell- och flygnäring. Även handelns allt snabbare övergång till digitala köpmönster lär bestå, med de jobbkonsekvenser det medför.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr