A-
A+

Lättnad hos Cementa efter regeringens förslag

Välkommen lagändring, anser Cementa om förslaget som kan ge regeringen möjlighet att ge tillstånd till fortsatt kalkbrytning. Arkivbild.
Välkommen lagändring, anser Cementa om förslaget som kan ge regeringen möjlighet att ge tillstånd till fortsatt kalkbrytning. Arkivbild.
EkonomiTT

Cementa andas ut efter regeringens beslut att gå vidare med lagändringar som ger regeringen möjlighet att tillåta fortsatt kalkbrytning i Slite.

Snart skickar företaget in sin ansökan till regeringen, och hoppas därmed att kunna fortsätta cementproduktionen fram till i sommar.

Annons

Annons

Regeringen har beslutat att gå vidare med det förslag om lagändringar som ger regeringen möjlighet att ge Cementa förlängt tillstånd i åtta månader. Annars skulle kalkbrytningen, och därmed cementproduktionen, stoppas då Cementas tillstånd går ut den sista oktober.

Förslaget har fått skarp kritik, bland annat av Lagrådet som sågat det som grundlagsvidrigt. Men nu går alltså regeringen vidare med förslaget, trots invändningarna.

Vill ha mer tid

På Cementa andas man ut, i alla fall tillfälligt.

"Vi välkomnar regeringens snabba agerande i den här situationen. Om riksdagen väljer att rösta igenom den föreslagna lagändringen så ges nu bättre förutsättningar att skapa en brygga tills att ett längre tillstånd är på plats, och därmed minska risken för cementbrist i närtid", skriver Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och Heidelberg Cement norra Europa, till TT.

Men Cementa har bett om mer tid än de åtta månader som är aktuella nu.

"Det bygger dock på att det begränsade tillståndet i sin tur inte blir tidsmässigt för snävt", fortsätter hon, och understryker att det inte handlar om att bryta mer kalk, bara att få hålla på under längre tid.

Inom kort kommer Cementa att skicka in sin ansökan till regeringen om det så kallade akuta tillståndet som det nya lagförslaget möjliggör.

Regeringens beslut att gå vidare med lagförslaget välkomnas också av branschorganisationen Byggföretagen.

Annons

Annons

Vägt kritik mot risk

"Regeringen har förstås vägt Lagrådets kritik mot en akut cementbrist – vilket är ett mycket allvarligt hot mot jobben, ekonomin och klimatomställningen" skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

"Den föreslagna lagändringen ger ett tillfälligt, om än nödvändigt, andrum och undviker akut byggstopp", enligt Catarina Elmsäter-Svärd.

Även Stockholms Handelskammare är positiv till regeringens agerande.

"Byggstopp i november, uteblivet eller försenat byggande och omfattande varsel som följd kan inte tillåtas vara ett alternativ. Det är det sista Sverige behöver efter en pandemi som utgjort en svår prövning för ekonomin och hela samhället", skriver Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms handelskammare, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen på Gotland har inga ytterligare synpunkter på regeringens besked under tisdagen, utöver vad länsstyrelsen sa i remissvaret på lagförslaget i början av september, förklarar miljöhandläggare Åke Mauritzson på länsstyrelsen på Gotland.

Vi redovisade där omständigheter som regeringen behöver ta ställning till då en ansökan om förlängning prövas, säger han.

Det handlar bland annat om EU-gemensam lagstiftning där tillämpningen skärpts sedan den tidigare prövningen av Cementas ansökan 2010.

Regeringen kommer också behöva ta in remissvar på själva tillståndsansökan, då den ska prövas.

Då ska vi yttra oss, säger Åke Mauritzson, och förklarar att det skulle förvåna honom om remissrundan slopas på själva tillståndsansökan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.