A-
A+

Lavin av protester väntas inför L:s landsmöte

Röstning vid Liberalernas landsmöte i Västerås 2017. Arkivbild.
Röstning vid Liberalernas landsmöte i Västerås 2017. Arkivbild.
PolitikTT

Många liberaler väntas protestera mot SD-beslutet genom att skriva motioner till landsmötet i höst. Under tiden fortsätter högt förtroendevalda att lämna partiet.

Annons

Annons

Jag försöker vädja till medlemmarna att stanna kvar, för är de inte medlemmar får de heller inte lägga förslag till landsmötet. Sedan hjälper inte det hela tiden, säger riksdagsledamoten Nina Lundström (L).

Hon motsatte sig beslutet som fattades på Liberalernas partiråd i söndags, där man öppnade för att kunna ingå i en borgerlig regering som tar stöd även av Sverigedemokraterna.

Röda linjerna

Inför höstens landsmöte, partiets högsta beslutande organ, kommer Lundström att lämna in en motion tillsammans med riksdagsledamoten Barbro Westerholm. De vill peka på varför värderingarna i ett liberalt parti är så väsensskilda från ett nationalkonservativt parti.

Vi är ett antal som kommer att skriva motioner och jag tror att en del kommer skriva att de vill häva beslutet, säger Nina Lundström.

Hon möter många medlemmar som är förtvivlade över söndagens beslut.

Det är ett alldeles exceptionellt läge. Jag har aldrig upplevt någonting liknande och jag har varit medlem sedan början på 1990-talet.

Barbro Westerholm, som gick med i dåvarande Folkpartiet 1985, säger att så länge partiledaren Nyamko Sabuni håller sig på rätt sida om de röda linjerna i majoritetsbeslutet ska det nog fungera.

För mig går den kritiska gränsen när det kommer till budgetförhandlingar där SD också finns med.

Men om gränsen överskrids lämnar hon.

Då är det inte mitt parti längre.

Liberala kvinnor, som öppet tagit ställning emot Nyamko Sabunis linje, har fått ett tiotal nya medlemmar sedan i söndags. Ordförande Cecilia Elving säger att många uppfattar kvinnoförbundet som en viktig kraft inom L. Hon hör också att många tänker göra sina röster hörda på landsmötet.

Det kommer absolut att komma motioner om att förtydliga de röda linjerna. Det räknar jag med, det hör jag från flera olika håll.

Annons

Annons

Fler lämnar partiet

Samtidigt som debatten pågår internt i Liberalerna lämnar fler högt förtroendevalda partiet. I Hedemora riskerar hela partiavdelningen att få lägga ned efter massavhopp.

Det här låter jättekonstigt men jag hoppas att det skickar en signal uppåt till ledningen att så här gör man inte, säger Anna Eling, ledamot i regionfullmäktige i Dalarna och gruppledare för L i kommunen.

Hon lämnar nu alla sina förtroendeuppdrag och partiet eftersom hon anser att Sabuni kört över medlemmarna genom att inte skriva in att L inte tänker samverka i budgetarbete med SD.

Här kommer signalen på en gång och den kommer från flera kommunföreningar. Vi accepterar inte ett sådant här beteenden.

Även Liberalernas gruppledare i Kalmar, oppositionsrådet Carl-Henrik Sölvinger, lämnar partiet och avgår i juni från sina förtroendeuppdrag, rapporterar Dagens Kalmar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!