A-
A+

Le Pens parti betalar svartlistat ryskt bolag

Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen utmanar sittande Emmanuel Macron i söndagens andra och avgörande omgång i det franska presidentvalet.
Den franska presidentkandidaten Marine Le Pen utmanar sittande Emmanuel Macron i söndagens andra och avgörande omgång i det franska presidentvalet.
FrankrikeTT

Den franska presidentkandidaten Marine Le Pens parti, Nationell samling, har börjat betala av på en jätteskuld till ryska försvarsföretaget Aviazapchast.

Företaget finns med på USA:s sanktionslista, rapporterar tidningen The Wall Street Journal inför presidentvalet på söndag.

Annons

Annons

Betalningarna sker enligt en uppgörelse med Aviazapchast, ett Moskvabaserat företag som levererar stridsflygplan och komponenter till länder i Mellanöstern, Afrika och Asien, rapporterar The Wall Street Journal, som hänvisar till ryska och franska regeringskällor.

Amorteringar och betalningar av räntor på lånet – cirka 1,3 miljoner euro per år – ska enligt en uppgörelse mellan Nationell samling och Aviazapchast pågå till 2028, visar dokument som tidningen tagit del av.

Till presidentvalskampanjen

Från början skulle lånet ha vara avbetalat 2019, men betalningsfristen har förlängts, vilket gjort det möjligt för Le Pen att få loss mer pengar till sin presidentvalskampanj.

Uppgifterna om Nationell samlings betalningar till det ryska bolaget rapporteras inför andra omgången i det franska presidentvalet på söndag, där Le Pen står emot den sittande franske presidenten Emmanuel Macron.

Tidningen har förgäves försökt få kommentarer från Nationell samling, Le Pen och Aviazapchast om lånet.

Nationalisten Le Pen försvarade den ryska annekteringen av Krim 2014 och kritiserade högljutt EU:s sanktioner mot Ryssland, men hon har fördömt den ryska invasionen av Ukraina i februari i år och säger sig stödja de sanktioner som riktats mot Ryssland med anledning av den senaste attacken.

Annons

Annons

Ifrågasatt vapenleveranser

Hon har dock ifrågasatt vapenleveranser till Ukraina och hävdat att de riskerar att dra in Frankrike i en direkt konflikt med Ryssland.

Enligt en sammanställning av opinionsmätningar gjord av nättidningen Politico har mittenpolitikern Macron ett försprång i opinionen inför valet, med stöd av 55 procent av de tillfrågade väljarna. Stödet är därmed betydligt lägre än i valet 2017, då Macron vann med 66 procent av rösterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.