A-
A+

Ledare för knarkliga frias för människohandel

Drogförsäljningen pågick bland annat i ett källarutrymme i Vårberg, vilket polisen kunde se genom hemlig kameraövervakning. Bild ur förundersökningen.
Drogförsäljningen pågick bland annat i ett källarutrymme i Vårberg, vilket polisen kunde se genom hemlig kameraövervakning. Bild ur förundersökningen.
BrottTT

Åtalet var unikt – gängledaren åtalades för människohandel för att ha rekryterat två tonåringar för att sälja droger.

Men även hovrätten underkänner åklagarnas argumentation.

Annons

Annons

Det handlar om ett brottsnätverk som misstänkts ha styrt narkotikahandeln i förorten Vårberg i södra Stockholm.

I hemlighet avlyssnade polisen telefoner och kameraövervakade de förrådsutrymmen där narkotikan hanterades, och i höstas åtalades totalt tolv personer med koppling till nätverket för grova narkotikabrott.

En av dem var "gängledaren" – en i dag 28-årig man som även åtalades för människohandel.

Enligt åklagarna hade han värvat två 17-åringar till drogförsäljningen, som ska ha varit så utsatta att de befann sig i det som i lagens mening betecknas som "nödläge".

Skärpt straff

Men varken tingsrätten, eller nu hovrätten, instämmer i åklagarnas bedömning.

Hovrätten konstaterar att åklagarna varken kunnat visa att gängledaren rekryterat pojkarna i syfte att exploatera dem för narkotikaförsäljning, eller att de båda befunnit sig i ett sådant nödläge som avses i bestämmelsen.

Ingen av de båda målsägarna, som nu hunnit fylla 18, har velat medverka i utredningen och gängledaren har nekat till brott.

28-åringen döms däremot för narkotikabrott, och får sitt straff avsevärt skärpt av hovrätten – från sex månaders fängelse till fängelse i ett år och fyra månader.

Ytterligare sex personer döms för grovt narkotikabrott i härvan. Påföljderna sträcker sig från ett år till två år och tio månader.

Annons

Annons

Dolda kameror

Övriga personer i nätverket fälls för narkotikabrott av normalgraden.

Narkotikahandeln i Vårberg styrdes från en källarlokal som internt kallades "kontoret". Polisens dolda kameror fångade affärerna och filmerna blev viktiga bevis i utredningen.

Vid polisens tillslag i februari förra året beslagtogs drygt sju kilo cannabis tillsammans med ett hundratal ecstasytabletter och portionsförpackat kokain. Även cirka 150 000 kronor hittades och begärdes förverkade, vilket DN skrivit om.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!