-
+

Ledaren om stavkaoset: "Bra fråga"

Sebastian Samuelsson hade en strulig dag i mixedstafetten – men Sverige tog ändå hem bronset.
Sebastian Samuelsson hade en strulig dag i mixedstafetten – men Sverige tog ändå hem bronset.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

Sebastian Samuelsson bytte stav inte mindre än tre gånger efter att hans första gick av under mixedstafetten. Men hur kunde den första staven han fick – från en svensk ledare – vara tio centimeter för lång?

Det är en bra fråga, säger landslagstränaren Mattias Nilsson.

Annons

Annons

Sebastian Samuelsson fick ett struligt förstavarv på mixedstafetten i skidskytte-VM i Pokljuka. Staven bröts och först fick han en hyfsat bra stav av en norsk åkare – men sedan en alldeles för lång stav av en svensk ledare, innan han till slut fick en helt okej stav av en annan svensk ledare.

Det kändes som att den (den andra staven) var en decimeter för lång. De går ju ut med väldigt många stavar och då får man ta det som finns just då. Nej, det blev inte bra, säger Samuelsson.

"Stressad situation"

TT: Hur kan det ske, vet inte han vilken stav du ska ha?

Jo, absolut. Men det blev en stressad situation och så blev det lite fel och till slut fick jag en ny. Jag vet inte hur det blir så men ganska snart fick jag en rätt stav i alla fall.

De svenska ledarna på plats kan inte heller riktigt förklara varför det blev som det blev.

Det är otroligt svårt att ge alla en hel uppsättning. Vi är säkert sju-åtta ledare utmed spåret och det är omöjligt att ha en höger och en vänster hos alla. Men jag har ingen bra förklaring på varför den var för lång, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

Annons

Annons

Tappade många sekunder

Ansvariga landslagsledaren Mattias Nilsson berättar att det även har att göra med att åkaren ska få en stav med rätt märke på grund av sponsorerna.

Vi vill att han åker på sitt märke. Annars kunde han ha tagit "Ponsis" (Martin Ponsiluomas). Men det är klart att det är bättre att få en stav än ingen stav, men "Ponsis" är inte heller i exakt rätt längd, säger Nilsson.

Sverige lyckades trots dramatiken knipa bronspengen och var drygt tre sekunder bakom silvermedaljörerna från Österrike och 30 bakom Norge som tog guldet. Frågan är vad stavkaoset kostade i sekunder.

Bara i stavbytena lär jag ju tappa säkert tio sekunder, sedan blir jag tröttare också så det kanske är 20 sekunder, jag vet inte, säger Sebastian Samuelsson.

Norrmannen Johannes Thingnes Bø tycker att det var bra av den norska ledaren att hjälpa Samuelsson, och skrattar lite när han får höra att den staven faktiskt var bättre än den första han fick av en svensk.

Haha, "Sebbe" skulle önska att han var norsk, säger Bø.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss