A-
A+

Leksand klart för CHL

Otto Paajanen var en av målskyttarna när Leksand slog Malmö med 4–1 på måndagen. Arkivbild.
Otto Paajanen var en av målskyttarna när Leksand slog Malmö med 4–1 på måndagen. Arkivbild.
IshockeyTT

Efter 4–1-segern mot Malmö kom Leksand trea i SHL och är klart för spel Champions Hockey League (CHL).

Då erkänner Thomas Johansson, general manager i Leksand, att det kommer innebära utmaningar för klubben.

Vi behöver fundera igen på hur vi ska bygga laget framåt. Främst mängden i vår laguppställning.

Annons

Annons

När Leksandsspelarna kom in i omklädningsrummet efter segermatchen mot Malmö kunde de följa slutminuterna mellan Färjestad och Skellefteå som skulle avgöra om det blir CHL-spel kommande säsong.

Vi gjorde sedan en liten lätt applåd när Färjestad gjorde mål och saken var klar. Visst, det är kul, men vårt fokus är det kommande slutspelet, säger Leksandsforwarden Martin Karlsson.

Klubbhistoria

Det skrevs historia i Leksand eftersom det var första gången på 23 år som den klassiska dalaklubben kom bland de tre bästa lagen i högsta ligan och för första gången får spela i Europa. Det blir ett äventyr som samtidigt innebär fler matcher, fler kostsamma resor och inte lika stora intäkter.

Jag vet ingenting om prispengarna i CHL, men det är en rolig företeelse för laget som ger helt nya erfarenheter. Det behöver Leksand. Samtidigt är vi medvetna om att det under en period kan innebära tre matcher i veckan, säger Leksands general manager Thomas Johansson, som nu får justera den plan för lagbygget han hade inför kommande säsong:
Vi får tänka annorlunda, men det handlar inte om fem–sex nya spelare, utan kanske en extra spelare på varje position. Vi ska inte bunkra upp nya spelare utan i stället kanske använda våra duktiga juniorer.

Annons

Annons

Attraktiv klubb

Johansson erkänner samtidigt att årets framgångar gör att Leksand blivit en mer attraktiv klubb för nya spelare.

CHL är definitivt inget nedköp för oss, utan det är bara positivt att få komma ut och spela i Europa. Vi är inte dummare än att vi förstår vår situation. Vi har möjligheter att se över alla positioner som vi riskerar förlora efter den här säsongen och då få bra ersättare på de platserna.

TT: Hur mycket handlar det om att få behålla Marek Hrivik och Peter Cehlarik? Har spel i CHL någon betydelse för deras vilja att stanna i Leksand?

CHL har nog ingen avgörande betydelse om det kommer rätt förening i KHL med ekonomiska resurser. Då kommer vi inte kunna konkurrera med dem. Men i det sammanhanget är det inget negativt att vi nu spelar slutspel och har gått till CHL, säger Thomas Johansson och fortsätter:
Just nu är huvudfokus att lägga en bra plan framåt tillsammans med tränarna. Det faktum att vi redan nu vet var vi spelar kommande säsong gör att vi är betydligt längre fram i planeringen jämfört med tidigare år när vi inte visste hur nästa säsong skulle bli. Vi sitter i en bra position och spelar bra ishockey.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!