A-
A+

Lennart Johansson får staty på Friends arena

Lennart Johansson under AIK:s match borta mot Kalmar där SM-guldet 2018 säkrades. Arkivbild.
Lennart Johansson under AIK:s match borta mot Kalmar där SM-guldet 2018 säkrades. Arkivbild.
FotbollTT

Lennart Johansson förevigas på Friends arena.

AIK meddelar att en minnesskulptur av den tidigare fotbollstoppen kommer att avtäckas i samband med matchen mot Häcken den 19 oktober.

Annons

Annons

Lennart Johansson gjorde stort avtryck i världsfotbollen. I 17 år ledde han Europeiska fotbollsförbundet Uefa som dess ordförande – ingen har suttit längre på posten – och under hans tid fick Sverige arrangera EM-slutspelet och Champions League sjösattes.

Men Johansson, som avled 2019 efter en tids sjukdom vid en ålder av 89 år, är också starkt förknippad med AIK. Johansson var ordförande i klubben mellan 1967 och 1980, och var sedan 1999 hedersordförande.

Den 19 oktober i år, när AIK möter Häcken, kommer han att förevigas med en skulptur på sin fasta plats på Friends arena. Skulpturen är i naturlig storlek, tillverkad i brons och kommer att vara placerad på Johanssons plats under samtliga kommande matcher och evenemang.

"Att hålla ihop AIK-familjen var viktigt för Lennart Johansson. AIK Huvudförening är därför mycket stolta och glada över att ha deltagit i arbetet med Lennarts minnesskulptur", säger Cecilia Wahlman, ordförande i AIK till klubbens hemsida.

Minnesskulpturen är finansierad och skänkt till AIK av Uefa.

"Då det är dags för avtäckning blir det ett tillfälle av stort symboliskt värde för svensk och europeisk fotboll samt ett tillfälle som för alltid kommer att finnas bevarat i fotbollshistorien", säger Svenska fotbollförbundets styrelseordförande Karl-Erik Nilsson.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.