Lennartssons HIF-fokus inte allsvenskan 2022

Jörgen Lennartsson fick förra året sparken från norska Lillestrøm och återvänder till ett svenskt tränarjobb för första gången sedan 2017. Arkivbild.
Jörgen Lennartsson fick förra året sparken från norska Lillestrøm och återvänder till ett svenskt tränarjobb för första gången sedan 2017. Arkivbild.
FotbollTT

Jörgen Lennartsson är Helsingborgs nye tränare och ska leda Skånelaget tillbaka till fotbollsallsvenskan.

Men ett återtåg redan nästa år är inte det viktigaste.

Jag tror att det är väldigt viktigt att man kanske inte sätter det fokuset på plats 1, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

55-åringen tar över efter Olof Mellberg, som för drygt tre veckor sedan meddelade att han lämnar Helsingborg efter degraderingen från allsvenskan till superettan.

Kontraktet med HIF är skrivet över tre år och Lennartssons primära vision med klubben är att bygga något långsiktigt, inte nödvändigtvis att laget ska vara allsvenskt igen redan om ett år, till säsongen 2022.

Vill bygga en HIF-familj

Det är en självklarhet att HIF ska spela i allsvenskan. Vi har en ambition att vinna varje match. Men jag tror att det är väldigt viktigt att man kanske inte sätter det fokuset på plats 1. Utan (fokuserar) mer på att bygga klubben, bygga föreningen, bygga atmosfären, bygga familjen Helsingborgs IF, säger Jörgen Lennartsson i den digitala presskonferens han presenterades på under onsdagen.

Lennartsson var assisterande tränare i Helsingborg i början av 2000-talet när laget kvalade in till, och spelade i, Champions League. Som lagets nye huvudtränare ska han bland annat ha klubbens tidigare anfallare Mattias Lindström och målvakt Sven Andersson – CL-kvalhjälte mot Inter 2000 – som assisterande tränare.

Annons

Annons

Fick sparken i Norge

Jättekul, jag är hedrad över att få jobba med Jörgen och fantastiskt glad och stolt över att få vara med i HIF igen. Det var ett tag sedan, säger Mattias Lindström, som avslutad karriären 2015.

Jörgen Lennartsson har inte tränat ett svenskt lag på 3,5 år då han fick sparken från IFK Göteborg. För drygt ett år fick han gå från norska Lillestrøm.

Lennartsson var tidigare förbundskapten för Sveriges U21-landslag (2005–2010) och hans hittills största framgång som huvudtränare är SM-guldet med Elfsborg 2012.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons