Libanons hälsominister vill se nedstängning

Libanons tillförordnade hälsominister Hamad Hassan menar att landet måste stänga ned för att klara uppgången av virusfall. Arkivbild.
Libanons tillförordnade hälsominister Hamad Hassan menar att landet måste stänga ned för att klara uppgången av virusfall. Arkivbild.
LibanonTT-Reuters

Libanon bör stängas ned i två veckor på grund av ett ökat antal covid-19-fall. Det säger tillförordnade hälsoministern Hamad Hassan till radiokanalen Voice of Lebanon.

Annons

Annons

Vi meddelar i dag att vi har en generell alarmberedskap, vi behöver fatta modiga beslut för att stänga ned landet i två veckor, säger Hamad Hassan.

Under söndagen meddelade Libanon att landet registrerat 439 nya fall av covid-19 inom loppet av ett dygn. Ytterligare sex personer har dött av smittan, vilket gör att den officiella dödssiffran nu är 103 personer.

Inhemsk spridning

Enligt Hamad Hassan är det i nuläget inte aktuellt att stänga ned flygplatser eftersom smittspridningen främst sker inom landet.

Den riktiga faran är samhällsspridningen. Alla måste vara vaksamma och vidta strikta smittskyddsåtgärder, säger hälsoministern.

Annons

Annons

Sjukhus utslagna

Explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti, där minst 178 personer dog och tusentals skadades, slog hårt mot vården i huvudstaden. Tre stora sjukhus och tolv vårdkliniker slogs ut. Trycket på de sjukhus som kan hålla öppet är högt. Enligt hälsoministern är akutplatserna på både de statliga och privata sjukhusen fullbelagda.

Samtidigt präglas landet av politiskt kaos efter att regeringen avgått till följd av kritik efter den förödande explosionen. Pandemin har dessutom förvärrat den ekonomiska kris som landet befunnit sig i de senaste åren och som gjort att tiotusentals libaneser blivit av med sina jobb eller tvingats gå ned i lön.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons