A-
A+

Liberiansk rebelledare döms för kannibalism

Gravgrävare i Liberias huvudstad Monrovia efter rättegången mot den före detta presidenten Charles Taylor, som Alieu Kosiahs gerilla Ulimo stred emot. Nu har de båda dömts för krigsbrott. Arkivbild.
Gravgrävare i Liberias huvudstad Monrovia efter rättegången mot den före detta presidenten Charles Taylor, som Alieu Kosiahs gerilla Ulimo stred emot. Nu har de båda dömts för krigsbrott. Arkivbild.
Schweiz/LiberiaTT-AFP

Mord, våldtäkter och ett fall av kannibalism. Åtalspunkterna var många när den liberianske gerillabefälhavaren Alieu Kosiah på fredagen dömdes till 20 års fängelse för krigsbrott.

Annons

Annons

Alieu Kosiah, i dag 46 år, döms av den federala domstolen i schweiziska Bellinzona för att bland annat ha ätit bitar av en mans hjärta. Totalt döms han för 21 av de 25 krigsbrott han ställts inför rätta för.

Han greps i Schweiz 2014, där han levt som medborgare under en längre tid.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kallar domen mot Kosiah, även känd under sitt nom de guerre "Bluff boy", som en milstolpe. Det rättsliga utfallet utgör en av de första fällande domarna någonsin om brott begångna under Liberias inbördeskrig och hyllas i landets huvudstad Monrovia.

"Schweiz ansträngningar med det här målet bör hjälpa att mobilisera ett mer omfattande ansvarsutkrävande då det visar att de här brotten kan leda till åtal. Jag ser det här som en möjlighet", säger Elise Keppler vid HRW i ett uttalande.

Den blodiga konflikten i Liberia pågick mellan 1989 och 2003 och skördade omkring 250 000 människors liv. Kosiah tillhörde gerillan Ulimo, som på 1990-talet stred mot president Charles Taylors regering. 46-åringen har nekat till alla anklagelser och hänvisat till att han var minderårig när han först rekryterades till konflikten.

Kosiah deporteras även från Schweiz i 15 år efter att straffet avtjänats, samt döms att betala kompensation till flera målsäganden.

Även dåvarande president Charles Taylor dömdes 2012 för krigsbrott, men enbart för handlingar begångna i grannlandet Sierra Leone. 2009 dömde en amerikansk domstol hans son för tortyr.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!