A-
A+

Libyens valkommitté: Omöjligt att hålla valet

Sayf al-Islam (till vänster), son till störtade diktatorn Muammar Gaddafi, är en av de många kontroversiella figurer som kandiderar i valet.
Sayf al-Islam (till vänster), son till störtade diktatorn Muammar Gaddafi, är en av de många kontroversiella figurer som kandiderar i valet.
LibyenTT-AFP-AP

Valkommittén i Libyens parlament har meddelat att det är omöjligt att enligt plan hålla val på julafton.

Annons

Annons

Beskedet innebär ett stort bakslag för den internationella process som i nästan ett års tid försökt anordna val i det splittrade landet.

"Efter att ha undersökt tekniska, juridiska och säkerhetsmässiga rapporter, kan vi meddela att det är omöjligt att hålla val den 24 december 2021, enligt vallagen", heter det enligt kommittén.

Nytt förslag till datum är den 24 januari.

Parlamentet har tidigare röstat för att skjuta på valet till januari. De lokala kommittéer som haft i uppgift att övervaka valet har upplösts.

Det har rått stor oenighet kring vilka valregler som ska gälla, och huruvida vissa valkandidater ens har rätt att ställa upp. Någon officiell kandidatlista har inte presenterats, fastän valet var planerat att äga rum om bara ett par dagar.

Libyen har varit splittrat av konflikter sedan Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011. Efter medling ledd av FN enades de stridande parterna om en vapenvila i fjol och man beslutade även att val skulle hållas 2021.

Just nu styr en interimsregering landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.