-
+

Lind: "Förbereder för säker öppning av museer"

Kulturminister Amanda Lind (MP) tog upp museernas situation på torsdagens pressträff.
Kulturminister Amanda Lind (MP) tog upp museernas situation på torsdagens pressträff.
KulturTT

Regeringen förbereder för anpassade restriktioner för museer vid ett förbättrat smittläge.

Det är mycket positivt, alla museer står på tårna för att få öppna, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Annons

Annons

Regeringen förbereder med stöd av pandemilagen olika anpassade restriktioner för olika branscher. Ett scenario som räknades upp på torsdagens pressträff handlar om att förbereda för ett eventuellt förbättrat smittläge.

Kulturminister Amanda Lind (MP) nämnde särskilt museerna och en reglering för att alla landets museer ska kunna öppna på ett smittsäkert sätt.

Vi arbetar för att ta fram en reglering för alla landets museer för att de så snart som möjligt ska kunna öppna upp på ett sätt som är säkert ur smittskyddssynpunkt på liknande villkor som exempelvis butiker, säger Amanda Lind, som också lade till att det ska ske baserat på Folkhälsomyndighetens bedömningar.

Tre veckors startsträcka

De statliga museerna har varit stängda sedan i höstas då regeringen avrådde från museibesök. Nationalmuseum har nu en startsträcka på tre veckor för att kunna öppna igen, berättar överintendenten Susanna Pettersson. Där arbetar man just nu med den stora och flera gånger framflyttade Zornutställningen.

Tidigast under andra hälften av mars skulle det kunna bli aktuellt att slå upp dörrarna för publik – om regeringen ger grönt ljus.

Vi har färdigheten att öppna på ett coronaanpassat sätt med tre veckors varsel ungefär. Om vi tar in 400 personer samtidigt skulle alla ha 25 kvadratmeter för sig, säger Susanna Pettersson.
Men självklart avvaktar vi regeringens instruktioner.

Annons

Annons

"Väldigt välkommet"

Jeanette Gustafsson på Sveriges Museer berättar att man står i tät kontakt med kulturdepartementet.

Vi har framfört ett flertal gånger att museerna är trygga platser. Det finns inte ett enda fall av smitta som kan härledas till museibesök och man har nu också haft lång tid på sig att säkerställa coronaanpassade besök, vilket samtliga museer har gjort och kan. Det här är väldigt välkommet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss