A-
A+

Lindahl: "Jag har en familj att försörja"

Hedvig Lindahl under tisdagens träning på Ullevi med fotbollslandslaget, inför kvällens VM-kvalmatch mot Finland.
Hedvig Lindahl under tisdagens träning på Ullevi med fotbollslandslaget, inför kvällens VM-kvalmatch mot Finland.
FotbollTT

Hedvig Lindahl har hamnat i frysboxen.

Atlético Madrid verkar inte vilja förlänga kontraktet och landslagsmålvakten har börjat se sig om efter alternativ.

Det är snart bara ett halvår kvar på kontraktet och jag har en familj att försörja, säger 38-åringen inför kvällens VM-kval mot Finland i Göteborg.

Annons

Annons

Fotbollslandslagets givna förstamålvakt de senaste åren har en besvärlig situation i klubblaget. Trots att Hedvig Lindahl levererar när hon får chansen – endast ett insläppt mål på fyra starter under hösten – blir det allt mer tydligt att hon är Oscar Fernández andraval mellan stolparna.

Av de nio senaste matcherna har Lindahl bara stått två. Resten av tiden har spanska Lola Gallardo, 28, vaktat målet.

TT: Känner du att klubben vill satsa på dig långsiktigt?

Nej, det känner jag väl inte. Och min konkurrent är ju tio år yngre än mig, så jag fattar ju att jag inte är det långsiktiga alternativet. Men nej, ingen kontakt har tagits för att förlänga eller så, säger Hedvig Lindahl.

Falk utmanar

Kontraktet med Atlético Madrid går ut sommaren 2022, men redan nu känner 38-åringen att hon måste börja fundera på vad som ska hända sedan.

Det är klart att jag behöver börja tänka, det är snart bara ett halvår kvar på kontraktet och jag har en familj som jag behöver få in pengar för att försörja.
Men jag måste samtidigt ära kontraktet och vara lojal mot att jag har ett kontrakt. Det är de som har gett mig ett arbete och det är där jag behöver vara lojal just nu. Men visst kommer de tankarna.

Den begränsade speltiden gör också att konkurrensen hårdnar om platsen som förstamålvakt i landslaget. Häckens Jennifer Falk har under hösten utmanat Lindahl mer än någonsin tidigare, och fick bland annat spela VM-kvalpremiären borta mot Slovakien (1–0).

Annons

Annons

Prestigefylld nominering

Men det är trots allt inte så dystra tider för Hedvig Lindahl, som ändå stått de två senaste VM-kvalmatcherna. Hennes till största delar strålande 2021 – insatserna på vägen mot Sveriges OS-silver i Tokyo sticker ut – har gett utdelning i form av en nominering till Internationella fotbollsförbundets (Fifa) pris för världens bästa målvakt.

Helt rätt, säger landslagskollegan Magdalena Eriksson.

Hedvig förtjänar att vara med på alla de här listorna. Det var tydligt i OS, det är en världsmålvakt som steppar upp och när laget behöver henne som mest så står hon alltid där som en trygg punkt, säger mittbacken.

Stunder av tvivel

Själv känner sig Hedvig Lindahl kluven, och tänker att samma borde gälla alla som följer hennes karriär.

Så här tycker jag att mitt liv är: Jag får mycket hyllningar i samband med stora turneringar. Däremellan är det väldigt tyst. Sedan kommer det någon nominering. Och sedan är det tyst igen, säger Lindahl.
Nu har det varit tyst ett tag och så har jag hamnat på bänken, och helt plötsligt kommer det här. Så jag tror inte att folk riktigt vet hur de ska förhålla sig till mig.

TT: Hur påverkas din självbild av det?

Det är en jättebra fråga, för det är inte alltid tydligt. Det är inte helt lätt att veta, för man ser inte sig själv spela. Jag har verkligen tvivlat många gånger, så det går lite upp och ner.

TT: Tvivlar du nu?

Ja, speciellt när man blir satt på bänken. Men jag tycker nog ändå att jag just nu känner mig stabil.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.