A-
A+

Linde: Felaktiga uppgifter om Sverige och PKK

Ann Linde (S), utrikesminister.
Ann Linde (S), utrikesminister.
NatoTT

Att påstå att svenska politiker representerar terrororganisationen PKK är allvarliga anklagelser som saknar grund, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

Annons

Annons

"Felaktiga uppgifter om att svenska politiker i demokratiska församlingar representerar terroristorganisationen PKK. Det är allvarliga anklagelser som saknar grund. Våldet, terrorismen och extremismen har ingen plats i vårt demokratiska samhälle", skriver utrikesministern.

Den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi har pekat ut fem svenska politiker och anklagar dem för att samarbeta med den kurdiska organisationen PKK, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

PKK är klassat som en terrororganisation av både Turkiet och EU, och därmed alltså även Sverige.

Alla måste godkänna

Tidigare i veckan besökte en svensk och en finländsk delegation Ankara för samtal om ländernas Natoansökan. Turkiet har motsatt sig att stödja Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till PKK.

Samtliga länder i Nato måste godkänna en ansökan.

Turkiets utrikesminister anser att det nu är Sverige och Finland som måste ta "konkreta steg" för att lindra den säkerhetsoro Ankara känner inför deras Natoansökan.

De två nordiska ländernas delegationer har återvänt hem med Turkiets krav, och Turkiet väntar på svar, säger utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Det räcker inte, enligt Cavusoglu, för Sverige att tro att man kommer "övertyga Turkiet tids nog ändå", eftersom vi är "vänner och allierade".

Turkiet "förstår Finlands och Sveriges säkerhetsoro... men alla måste också förstå Turkiets legitima oro", tillägger han, enligt nyhetsbyrån AP.

Annons

Annons

Blinken positiv

Utrikesministrarna för Rumänien och Polen var under fredagen på besök i Ankara, och uttryckte då hopp kring Sveriges och Finlands Natoansökningar, rapporterar AFP.

Till skillnad från många andra är jag optimistisk. Jag är övertygad om att de här meningsskiljaktigheterna kommer lösas på bästa sätt, sade Polens utrikesminister Zbigniew Rau på en pressträff med sin rumänske kollega Bogdan Aurescu.

Aurescu sade att han ställer sig bakom "konstruktiv dialog" i frågan.

Vi hoppas snart ha goda nyheter gällande Sverige och Finland, sade han.

Liknande tongångar hördes i Washington, där USA:s utrikesminister Antony Blinken tog emot sin finländske kollega Pekka Haavisto.

Jag är fortsatt övertygad om att båda länderna snart är Natomedlemmar, sade Blinken efter utrikesministrarnas möte.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.