A-
A+

Linde orolig för arktisk upprustning

En rysk soldat på ön Alexandras land som är Rysslands nordligaste militära postering. Landets militära närvaro i Arktis får USA att reagera. Arkivbild.
En rysk soldat på ön Alexandras land som är Rysslands nordligaste militära postering. Landets militära närvaro i Arktis får USA att reagera. Arkivbild.
ArktisTT

Nya rutter och fossila tillgångar får det att blåsa snålt när Arktiska rådet möts i isländska Reykjavik. I takt med att isarna smälter växer stormakternas intresse för det strategiskt viktiga Arktis.

Annons

Annons

Annons

Annons

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i Reykjavik.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i Reykjavik.
Det finns ett mycket större intresse nu från USA, Ryssland och också från Kina om området. Det rör frågor om säkerhetspolitiken, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) i en telefonintervju från Reykjavik.

Hon hade ett bilateralt möte med USA:s utrikesminister Antony Blinken på onsdagskvällen, och senare väntar ett med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Natten till torsdagen öppnar mötet formellt.

Men Arktiska rådets sammankomst har kantats av säkerhetspolitiska utspel, från Ryssland och USA. Irritationsnivån har varit tämligen hög.

Upprustning hotar

Vi oroar oss för en del av de ökade militära aktiviteterna i Arktis, sade Blinken i tisdags.
De ökar riskerna för eventuella olyckor och undergräver det gemensamma målet som är en fredlig och hållbar framtid för regionen.

Lavrov har å sin sida argumenterat för att den ryska militära aktiviteten i Arktis sker i enlighet med rådande lagar.

Det har varit fullständigt tydligt för alla under en lång tid att det här är vårt territorium, vårt land. Och vi ansvarar för säkerheten längst med vår arktiska kust, sade Lavrov tidigare i veckan.

Linde är bekymrad:

Det är väldigt oroväckande. Om ett land i området agerar, så kommer det naturligtvis motåtgärder. Det ligger inte i Sveriges intresse att det blir ett område med ökade militära insatser och fler vapen i vårt närområde.
Det finns en anledning att Blinken ägnar så mycket tid här i Island, och sedan åker vidare till Grönland, fortsätter Linde som samtidigt konstaterar att samarbetet med Ryssland om Arktis för närvarande är bra, trots att relationen mellan EU och Ryssland är nära fryspunkten i andra frågor.

Annons

Annons

Säkerhetshot för Ryssland

Klimatförändringar påverkar Arktis, och får direkta konsekvenser för säkerhetspolitik. När isen smälter så ökar det möjlighet till handel och transport via området.

Men det innebär också ett säkerhetshot för Ryssland.

När den tjocka, kilometerbreda isen smälter så anser Ryssland att man måste upprusta, och då får ju Nato svara på det. Då blir det en upprustning i det område som vi vill ha som lågspänningsområde.

Linde hoppas att Arktiska rådet och dess åtta medlemsländer ska syssla med fredsförebyggande insatser, klimatfrågor, infrastruktur och att människor ska kunna bo och arbeta i regionen.

- I morgon tar Ryssland över ordförandeskapet från Island. Då vill vi att Ryssland fortsätter med de frågorna, och inte utökar det med säkerhetspolitik, säger Linde.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss