A-
A+

Linde: Vi måste se till att IS inte växer

Ann Linde diskuterade bland annat säkerhetsläget i Irak och regionen med utrikesminister Fouad Hussein.
Ann Linde diskuterade bland annat säkerhetsläget i Irak och regionen med utrikesminister Fouad Hussein.
IrakTT

Säkerhetsläget och terrorism stod på agendan när utrikesminister Ann Linde (S) träffade Iraks premiärminister och utrikesminister i Bagdad.

Vi måste fortsätta bekämpa Daesh (IS) så att de inte kan bli starka igen, säger Linde.

Annons

Annons

Utöver premiärminister Mustafa al-Kadhimi och utrikesminister Fuad Hussein träffade Ann Linde även president Barham Salih under sitt besök i den irakiska huvudstaden under måndagen.

Kampen mot terrorrörelsen Islamiska staten, även kallat Daesh, var en av frågorna som togs upp.

Även om Daesh är besegrade territoriellt så finns de fortfarande kvar och gör olika attacker. Därför måste vi fortsätta från internationella samfundet i koalitionen mot Daesh att se till att de inte växer sig starkare, säger Linde.

Spänt läge politiskt

Det politiska läget är spänt i landet. Vid förra månadens parlamentsval backade de Irannära milisgruppernas politiska gren kraftigt. Valprocessen fick beröm av USA och FN:s säkerhetsråd men milisgruppernas paraplyorganisation Hashid al-Shaabi har sedan dess hävdat att storskaligt fusk förekom.

Premiärministerns bostad i Bagdad utsattes tidigare i november för en attack med drönare. Han klarade sig oskadd men flera livvakter skadades i explosionen.

Valdeltagandet var ganska lågt, men valet gick bra till enligt observatörer. Men det ledde ju också till säkerhetsproblem. Det visar hur man hela tiden har ett säkerhetsproblem. Här vill Irak ha fortsatt stöd av Sverige och andra, säger Ann Linde.

Före mötena med det irakiska ledarskapet träffade Linde poliser och militärer från Sverige som deltar i de internationella insatserna. Svenskarna jobbar bland annat med utbildning och rådgivning.

Annons

Annons

Regionalt samarbete

Enligt Linde efterfrågar Irak även ett starkare regionalt samarbete. Mötet tidigare i år i Bagdad mellan länder som Irak, Iran och Saudiarabien kommer att följas upp.

Det blir ett andra Bagdad-möte, det var något vi diskuterade. Det är en hoppfull sak om man kan få ett närmare regionalt samarbete för att förbättra säkerheten, säger den svenska utrikesministern.

TT: Hur ser du Sveriges roll framöver?

Det Sverige kan bidra med är diplomatisk support, men också fortsätta vara med i koalitionen mot Daesh, och fortsätta ha svenskar som ingår i de här internationella missionerna. Vi är få men deltar. De jag pratade med var också överens om att det är bra att USA är kvar och har ett långsiktigt engagemang.

Tog upp gränskrisen

Ann Linde diskuterade även gränskrisen mellan Polen och Belarus med de irakiska ministrarna.

Irak har tidigare flugit hem 431 av sina medborgare från Minsk, och planerar nu att skicka ytterligare ett plan för att ta hem runt 600 personer.

Linde tog också upp frågan om "ett antal tusen" irakier som har sökt asyl i Sverige men fått nej. Utvisningarna kan inte verkställas eftersom Irak bara tar emot människor som reser tillbaka frivilligt.

Men vi har kommit ett steg på vägen. De tar nu emot människor, ett litet antal, som dömts för brott. Med tanke på hur resolut de agerat med Belarus, så har jag en förhoppning om att detta går i rätt riktning, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.