A-
A+

Lindelöf tar sina nya roll på stort allvar

Victor Nilsson Lindelöf, landslagets nye lagkapten.
Victor Nilsson Lindelöf, landslagets nye lagkapten.
FotbollTT

Andreas Granqvist skötte snacket och pekade med hela handen.

Bredvid sig hade han Victor Nilsson Lindelöf – Sveriges främste försvarsspelare de senaste åren.

Nu får 27-åringen – med start i VM-kvalet mot Spanien – ta över "Granens" uppgift som ledaren i laget.

Något jag tar på stort allvar, säger han.

Annons

Annons

Förbundskaptenen Janne Anderssons filosofi har länge varit att bygga starka lojalitetsband till några spelare. De är hans röster på planen, hans betrodda verkställare av det taktiska upplägget, hans öron och ögon i spelartruppen.

När Andersson sommaren 2016 tog över landslaget gav han trion Andreas Granqvist, Albin Ekdal och Ola Toivonen mer ansvar.

Fem år har gått, bara Ekdal är kvar som en av Anderssons ursprungliga tre lagbasar.

Emil Forsberg har växt ut till en spelande ledare i Anderssons smak. Men mest tillit sätter förbundskaptenen till Victor Nilsson Lindelöf.

Ett kaptensämne?

Det är redan fem år sedan den då blyge och tillbakadragne mittbackstalangen från Benfica debuterade borta mot Turkiet.

Resten är en blågul framgångssaga.

Men är han ett lagkaptensämne? Den bäst skickade som officiell ledare i ett landslag mitt uppe i en generationsväxling? Måhända inte för den som föredrar Granqvists karaktärsdrag och ledaregenskaper.

Granqvist var ständigt pådrivande, hjälpande, den som tog varje verbal strid med motståndare eller domare. Janne Andersson älskade sin "Granen", så starkt att den av krämpor plågade mittbacken fick ett EM-slutspel i gratifikation.

Nilsson Lindelöf är av naturen inte den som kliver fram, ställer och styr i varje situation – om han inte måste. Hans kritiker menar att han måste ta för sig mer. Synas mer. Ta mer plats.

Janne Andersson tycker att kritiken är daterad. Under en presskonferens under EM i somras gick förbundskaptenen hårt åt dem som klagar på Nilsson Lindelöf.

Han är en av de som driver det vi gör väldigt mycket på träning. Han är väldigt delaktig och han pratar gärna taktik, sade Andersson.

Annons

Annons

Tar på stort allvar

Själv säger landslagets nye kapten att han känner sig trygg i sin nya roll.

Jag har varit med ett tag och vet vad som krävs. Ta mera ansvar inom gruppen, kommunicera mer med Janne, ta mer ansvar på träningarna, få i gång snacket och ställa krav på killarna att göra det ordentligt.

TT: Är du bra på det?

Det tror jag. För mig är det en stor ära, något jag tar på stort allvar, säger Nilsson Lindelöf.

Det orosmoln Andersson tidigare under veckan nuddade vid handlar snarare om hur Nilsson Lindelöfs situation i Manchester United påverkas av köpet av Raphaël Varane.

Fransmannen debuterade bredvid Harry Maguire i helgens ligamatch mot Wolverhampton.

Välkomnar Varane

En värvning Andersson ser både för- och nackdelarna med – ur ett landslagsperspektiv.

Spelar han inte riktigt lika många matcher i år tror jag att det är en fördel för honom och oss. Men det är klart att han inte får sitta på bänken hela tiden. Nu tror jag att United är en klubb som roterar lite, att man kanske har tre spelare på två positioner, att man går runt lite med tanke på allt man är med i. Jag hoppas att det är så tänket är.
Det som var oron förra året var att han spelade så enormt många matcher och att han hade en skadeproblematik, han hade en rygg som krånglade och fick aldrig vila, säger förbundskaptenen.

Nilsson Lindelöf ser Varanes ankomst med sina klubblagsögon.

Bara positivt att en så bra spelare kommer in och hjälper laget. Ibland kanske jag inte spelar en match, men spelar nästa. Jag ser inget problem med det.
Jag hade stora problem förra året med ryggen och spelade mycket med smärta. Ryggen känns bra nu och jag tror inte att jag kommer att spela 50-60 matcher.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!