A-
A+

Linköping krossat av Luleå – riskerar kval

Markus Ljungh gjorde Linköpings enda mål. Arkivbild.
Markus Ljungh gjorde Linköpings enda mål. Arkivbild.
IshockeyTT

Linköping har gått fram som en ångvält på sistone och kunde ordna ett nytt kontrakt i SHL.

Då blev man utklassat av Luleå hemma med 1–7.

Annons

Annons

1-7 mot numera kvartsfinalklara Luleå – då kan det bli en ångestfylld påskafton för Linköping.

Risken finns att östgötarna måste vinna borta mot HV71 i sista omgången för att inte tvingas försöka kvala sig kvar i SHL.

Säsongen 2011/12 var LHC bara en dryg minut från att hamna i kvalserien. Den gången räddades klubben av en styrning från sin dåvarande poängkung Pär Arlbrandt – tack vare oavgjort (4–4) vid full tid borta mot Modo var kontraktet säkrat.

Nio år senare kan det bli en lika ångestfylld avslutande omgång av grundserien – borta mot jumbon HV71 som redan är klar för kval om sin fortsatta existens i högsta ligan.

Förutsättningarna avgörs innan påskhelgen då nästjumbon Brynäs, som är fem poäng bakom, hämtar ikapp sina två matcher mindre spelade, hemma mot Växjö och Färjestad. Förlorar Gävlelaget någon av dessa under ordinarie tid slipper Linköping att kvala. Annars finns risken att hamna där.

Påskthriller

I vilket fall som helst blir det en uppgörelse med Oskarshamn och Brynäs (som dessutom möts i sista omgången på lördag). Och chansen finns faktiskt samtidigt för både LHC och Brynäs att passera Malmö och sno åt sig tiondeplatsen, som innebär åttondelsfinal. Rörigt värre...

Det här kommer att bli en riktig rysare. Man kan vrida och vända på det hur många gånger som helst. Vi kan bara fokusera på att ladda och förbereda oss på bästa sätt för att prestera som vi gjort de fem matcherna innan denna mot Luleå, säger landslagscentern Markus Ljungh.

Linköping verkade ju ha hittat storformen när det behövdes som mest och radade upp en handfull segrar.

Men mot Luleå var allt som bortblåst. I den andra perioden gjorde gästerna precis som de ville – snurrade bort hemmalaget totalt och öste in inte mindre än sex mål.

Vad jag kan minnas har jag aldrig upplevt något liknande i min karriär. Det här är förstås inte okej på något sätt. Det känns som att vi kastade bort all den fina defensiv vi byggt upp, säger Ljungh.

I den givne förstamålvakten David Rautios frånvaro fick Niklas Lundström chansen igen – och tappade in sex av nio skott i mittakten.

Men vi har fullt förtroende för Niklas och kan inte lasta honom för målen. De flesta kom till efter uselt försvarsspel, där vi gick bort oss fullständigt. Det här är bara för oss att glömma och hitta ny energi.

Annons

Annons

Uppvisning av andrakedjan

Kedjan med Niklas Olausson (ett mål och tre assist), Juhani Tyrväinen och Isac Brännström öste in fem av målen – och bjöd stundtals på stor show. Luleå avslutade med tre raka segrar, ordnade en plats bland de sex bästa och är klart för SM-kvartsfinal.

Vi hittade kemi direkt vi började spela ihop för några veckor sedan och det känns väldigt bra inför slutspelet. Helt klart finns goda chanser för oss att vara med och slåss om guldet, säger anfallaren Niklas Olausson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!