Lista: Här är de nya restriktionerna

En tom bardisk på en restaurang i Stockholm. Arkivbild.
En tom bardisk på en restaurang i Stockholm. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Ingen drink efter klockan åtta på kvällen, högst fyra personer vid ett restaurangbord och munskydd i kollektivtrafiken.

Regeringen har tagit fram flera nya restriktioner för att hejda smittspridningen.

Annons

Annons

Annons

Annons

De skärpta åtgärderna, som gäller för hela landet, presenterades av regeringen och Folkhälsomyndigheten under en presskonferens på fredagen.

• All statlig, regional och kommunal verksamhet som inte är nödvändig uppmanas omedelbart att stänga, och hålla stängt fram till den 24 januari. Regeringen nämner badhus, bibliotek och museer som exempel.

• Gymnasieskolorna rekommenderas att fortsätta sin distansundervisning till och med den 24 januari.

• Köpcentrum, butiker och gym ska "snarast" bestämma sig för hur många kunder och övrig personal som får vistas i lokalerna samtidigt, för att undvika trängsel. Handeln uppmanas också att ställa in den stundande mellandagsrean i fysiska butiker.

• Alla som har möjlighet att arbeta hemifrån ska jobba hemifrån. Regeringen ska även ge alla statliga myndigheter i uppdrag att säkerställa att all icke nödvändig personal ska arbeta hemma.

• Från och med julafton förbjuds alkoholförsäljning på serveringsställen efter klockan 20. Samma dag sänks gränsen för hur stort ett besökande sällskap får vara på restauranger: fyra personer är det som gäller.

• Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken under vissa tidpunkter från och med den 7 januari. Folkhälsomyndigheten ska återkomma med detaljer.

Sedan tidigare gäller även de allmänna råden som Folkhälsomyndigheten upprepat under pandemin. Exempelvis: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd och tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons