Liten uppgång avslutar året på Wall Street

Indexen pekar uppåt efter nyårsaftonens handel. Arkivbild.
Indexen pekar uppåt efter nyårsaftonens handel. Arkivbild.
BörsTT-Reuters

Med en avslutning på plus kan de amerikanska börserna se tillbaka på ett starkt 2020. Men bland både index och branscher finns stora skillnader mellan vinnare och förlorare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det breda indexet S&P 500 avslutade årets handel med en uppgång på 0,8 procent. I och med det har indexet klättrat nästan 70 procent från botten i mars, och siffran för hela året blir plus lite drygt 15 procent.

Handlare och investerare är nöjda med en uppgång på 15 procent för S&P 500. Vaccinutrullningen är en positiv faktor, som balanseras av en ökning bland coronafallen, säger Oliver Pursche, vd för Bronson Meadows Capital Management.

Techjättar draglok

Nasdaqs tekniktunga kompositindex har gått ännu starkare. Nyårsaftons handel slutar med en notering runt nollan, vilket ger ett årsresultat på plus 43 procent. Det är indexets starkaste år sedan 2009, och det är techgiganter som Microsoft, Apple, Facebook och Googleägaren Alphabet som agerat draglok.

Dow Jones industriindex är det svagast presterande av de stora indexen, med en uppgång på plus 5,8 procent. Nyårsaftonen slutar Dow Jones på plus 0,7 procent.

Annons

Annons

Oljebolagen tappar

Tekniksektorn är den som gått starkast i USA, med en börsuppgång på 41 procent. Sämst har energisektorn – som i USA till stor del utgörs av oljebolag – gått. Oljepriset har åkt jojo under året.

För marknaden står nu nya stimulansåtgärder för ekonomin högt på agendan. Mycket kan avgöras nästa vecka, då de två senatsplatserna i Georgia står på spel när delstaten går till val. Utgången kan avgöra vilken kontroll den tillträdande presidenten Joe Biden får över kongressen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons