A-
A+

LIV-chefen: "Världsrankingen blir ett skämt"

Greg Norman är inte nöjd med att inte få världsrankingpoäng till LIV-touren. Arkivbild.
Greg Norman är inte nöjd med att inte få världsrankingpoäng till LIV-touren. Arkivbild.
GolfTT

Saudifinansierade LIV-touren ger ännu inga världsrankingpoäng.

Det får vd:n Greg Norman att gå i taket.

Systemet är föråldrat utan oss, rasar han.

Annons

Annons

Den nya, kontroversiella LIV-touren har utmanat etablerade, USA-baserade PGA-touren genom att erbjuda spelare färre speldagar, inga kvalgränser och, inte minst, enorma summor pengar – allt finansierat av den saudiarabiska staten.

Flera storspelare har valt att byta till sauditouren, inklusive namn som Dustin Johnson, Phil Mickelson och Henrik Stenson, trots hård kritik om att man bidrar till "sportswashing", ett försök att tvätta rent Saudiarabiens rykte genom idrott.

USA-touren har reagerat kraftigt genom att utesluta LIV-spelare från sina tävlingar och de fyra major-organisationerna sägs fundera på att göra likadant till nästa år.

Uppfyller inte kraven

Ett problem för spelarna på LIV-touren är att tävlingarna där inte ger några världsrankingpoäng, vilket är hur man normalt kvalar in till majors. Detta då LIV-eventen inte uppfyller krav som fyra speldagar, en kvalgräns och ett kvalsystem.

Detta uppskattas inte av vd:n Greg Norman.

Världsrankingsystemet verkar föråldrat om de inte accepterar oss. Om de vaknar upp i slutet av året och Dustin Johnson är 102:a i världen, är inte det ett stort skämt?, säger australiern till Sydney Morning Herarld och fortsätter:
Det finns två vägar de kan välja nu: antingen vika ner sig eller inkludera LIV i världsrankingsystemet. Vi går vidare. Alla är glada efter det.

Annons

Annons

Går till attack mot rivalen

Den 67-årige golflegendaren är inte nöjd med hur PGA-touren har agerat heller, då han menar att organisationen försökt påverka majortävlingarna att utesluta LIV-spelare.

De (PGA-touren) har ingen rätt att säga åt majortävlingarna vad de ska göra. De är självständiga organisationer. Ja, vissa medlemmar sitter med i tourens styrelse. Jag förstår det.
Men om du styr ett bolag som sänder tävlingarna borde du ifrågasätta värdet på din investering om du inte har det starkaste startfältet i varje major. Jag hoppas de förblir (neutrala som) Schweiz, dundrar Norman.

Nästa LIV-tävling börjar på fredag och hålls på Rich Harvest Farms i Chicago. Tävlingarna sänds gratis på tourens hemsida och på Youtube.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.