Elfvings Matblogg
Lyxigt midsommarextra: tre snapsar och en tårta
Ulf Elfving
Mjölk och havredryck håller betydligt längre än bäst före-datum. Det visar en undersökning beställd av Livsmedelsverket i syfte att minska matsvinnet.
Annons
Annons
"Många häller nog ut drycken när bäst före-datumet passerat utan att egentligen veta att den fortfarande går att dricka", säger Karin Fritz, matsvinnsexpert på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
I undersökningen, som genomförts av forskningsinstitutet RISE, fick 33 personer smaka på mjölk och havredryck ur öppnade förpackningar med passerade bäst före-datum som förvarats i fyra, respektive åtta plusgrader.
Resultatet visar att mjölken, jämfört med nyöppnade förpackningar vars bäst före-datum inte passerats, smakade lika bra efter fjorton, respektive sju dagar.
Smaken på havredrycken var oförändrad tio, respektive sexton dagar efter passerat bäst före-datum.
"Våga titta, lukta och smaka på mat och dryck så kommer du att märka att mycket smakar bra och går att äta även om bäst före-datum passerat", säger Karin Fritz i pressmeddelandet.
"Du kommer både att spara pengar på det och dessutom göra klimatet och miljön en stor tjänst".
Undersökningen är en del i Livsmedelsverkets, Jordbruksverkets och Naturvårdsverkets pågående regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.