A-
A+

Livstid för knivmord på exfru vid resecentrum

Mannen överföll och mördade kvinnan i gångtunneln vid resecentrum i Linköping den 15 april i år.
Mannen överföll och mördade kvinnan i gångtunneln vid resecentrum i Linköping den 15 april i år.
BrottTT

Den 40-årige mannen visste när hans exfru skulle anlända till Linköping och inväntade henne beväpnad med kniv. När han fick syn på henne högg han henne till döds. Enligt tingsrätten hade hon aldrig en chans.

Nu döms mannen till livstids fängelse.

Annons

Annons

Mannen ska även utvisas, enligt domen från Linköpings tingsrätt.

Förutom mord döms han för grovt olaga hot mot en man som försökte avvärja attacken på kvinnan. Han ska även betala skadestånd till parets gemensamma barn och kvinnans föräldrar, samt till mannen som hotades.

Mordet inträffade i gångtunneln vid resecentrum i Linköping på förmiddagen den 15 april i år. Hela händelsen fastande på övervakningskameror.

40-åringen hade tagit reda på när kvinnans tåg skulle komma till Linköping och hade rest dit beväpnad med kniv. Han väntade på henne nere i gångtunneln, och när hon kom ned dit efter att ha klivit av sitt tåg attackerade han henne bakifrån.

Avrättning

"Gärningen, som får sägas ha haft karaktären av en avrättning, innebar svårt lidande för (NN) och den var särskilt hänsynslös", skriver tingsrätten.

Flertalet försvårande omständigheter finns, bland annat att kvinnan saknade möjligheter att skydda sig då hon höggs bakifrån, att det ägde rum inför ögonen på flera vittnen samt att parets gemensamma son befann sig i närheten.

"(NN) måste ha känt dödsångest. Trots att två personer ingrep och försökte avbryta angreppet återvände mannen upprepade gånger efter uppehåll och fortsatte att utdela knivhugg. Händelseförloppet var därmed relativt utdraget", skriver rätten.

Annons

Annons

Livstids fängelse

Förmildrande omständigheter saknas dessutom varför rätten dömer mannen till livstids fängelse.

Allt annat än livstid hade varit sensationellt, säger advokat Bengt Ivarsson, målsägarbiträde för den mördade kvinnans föräldrar.
Det är en avrättning, en slakt, det handlar om, inför allmänheten. Ett besinningslöst våld med över 40 knivhugg som är planerat.

Åklagare Malin Axelsson säger att hon är väldigt nöjd med domen.

Både vad gäller rubricering och påföljd med även att han utvisas. Han hade varit i Sverige i drygt 18 år, men tingsrätten tyckte ändå det var ett så pass allvarligt brott, och att inget talade emot utvisning.

Mannen har förnekat mord och har förklarat sitt agerande med att han påverkades av inre röster. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider han dock inte av någon allvarlig psykisk störning och tingsrätten tror inte på förklaringen utan kallar det en efterhandskonstruktion.

Mannens försvarare Pierre Frennesson har inte läst domen i sin helhet och kan därför inte kommentera just den bedömningen, men han säger att de är besvikna över utfallet.

Vi hade i vart fall hoppas på att det skulle stanna vid dråp och ett tidsbestämt fängelsestraff, säger Frennesson, som uppger att de inte fattat något beslut gällande ett eventuellt överklagande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.