A-
A+

Livstid för mord utanför skola i Nyköping

Mordet ägde rum utanför en skola i Nyköping kvällen den 17 september förra året. Arkivbild.
Mordet ägde rum utanför en skola i Nyköping kvällen den 17 september förra året. Arkivbild.
BrottTT

En 24-årig man döms till livstids fängelse för mord och två mordförsök i Nyköping i september förra året.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt Nyköpings tingsrätt är det klarlagt att 24-åringen sköt ihjäl en ung man i närheten av en skola i Nyköping sent på kvällen den 17 september. Ytterligare två unga män som befann sig på platsen tillsammans med mordoffret blev beskjutna men lyckades fly.

De två män som klarade sig undan skador var vänner till den dödade mannen och har berättat att 24-åringen klev ur en bil och gick fram till dem med en pistol i handen. När de alla tre började springa från platsen blev de beskjutna. Den man som dog träffades av en kula i ryggen.

24-åringen har själv sagt att det var en annan person som fanns i bilen som avlossade skotten, men den förklaringen anses av rätten som osannolik, bland annat eftersom de två vännerna endast såg 24-åringen lämna bilen.

Mannen har själv uppgett att han var arg på mordoffret och endast ville prata med honom eftersom denne, enligt honom, ska ha spridit rykten om honom. Något tydligt motiv till händelsen har dock inte framkommit, enligt tingsrätten.

En 21-årig man döms för skyddande av brottsling, grovt brott, till fem månaders fängelse. Han ska ha hjälpt gärningsmannen att byta bil efter mordet.

Även en 24-årig kvinna som gav de båda skjuts i sin bil, och som på så sätt hjälpte skytten att passera förbi en kontrollplats som polisen ställt upp efter mordet, stod åtalad för skyddande av brottsling, grovt brott. Hon frikänns dock eftersom det inte är bevisat att hon visste vad mannen hade gjort.

Offrets mamma och sex syskon får 60 000 kronor i skadestånd vardera. De båda män som lyckades fly undan kulorna får drygt 115 000 kronor var.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!