A-
A+

Livstid för tre i MH17-fallet – en frikänns

Den 17 juli 2014 träffas Malaysia Airlines flight MH17 av en robot. Samtliga 298 ombord mister livet.
Den 17 juli 2014 träffas Malaysia Airlines flight MH17 av en robot. Samtliga 298 ombord mister livet.
UkrainakrigetTT-AP-AFP

Tre av de fyra män som åtalats för att ha skjutit ned trafikflygplanet MH17 över östra Ukraina 2014 fälls i en domstol i Nederländerna. En av de åtalade frikänns.

De tre som fälls döms till livstids fängelse i sin frånvaro.

Annons

Annons

Två ryska män och en ukrainare befinns vara skyldiga till "mord och för att avsiktligt ha orsakat en flygplanskrasch", konstaterar domaren Hendrik Steenhuis.

En fjärde person, en rysk medborgare, frikänns.

Ingen av de dömda männen – eller den frikände – var på plats under rättegången. Ingen av dem har infunnit sig under de två och ett halvt år långa förhandlingarna i Nederländerna.

En internationell utredning kom fram till att de skulle ställas inför rätta för mord och för att ha skjutit ned planet.

298 personer omkom

Därmed är slutpunkten satt för rättegången som har hållits i en högsäkerhetssal på den nederländska storflygplatsen Schiphol.

Malaysia Airlines flight MH17 lämnade Amsterdam vid lunchtid den 17 juli 2014, med destination Kuala Lumpur. Kriget rasade då i östra Ukraina, och när planet nådde dit träffades det av en robot av typen "Buk", med ursprung i Sovjetunionen, avfyrad från marken. Samtliga 298 ombord omkom, de flesta var nederländska medborgare.

Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj hyllar torsdagens domar efter att de fällts, och kallar dem i ett uttalande på Twitter för "viktiga".

Zelenskyj poängterar samtidigt att det är "avgörande att ansvariga ställs till svars eftersom förekomsten av straffrihet leder till nya brott." Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba skriver på Twitter att domarna "skickar en signal till Ryssland".

Annons

Annons

"Viktig stund för rättvisan"

Även USA välkomnar domarna, och landets utrikesminister Antony Blinken säger enligt ett uttalande att beslutet är en "viktig händelse i pågående ansträngningar för att skapa rättvisa" för de som förlorade livet i kraschen.

Ryssland hävdar att domarna är politiskt motiverade. Ryska utrikesdepartementet anklagar domstolen för att vara satt under "press utan tidigare motstycke" av nederländska politiker, åklagare och medier.

Åtta år efter katastrofen är Donetsk, där tragedin inträffade, fortfarande ett av nyckelslagfälten i Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.