A-
A+

Livvakter spelade betydande roll i evakueringen

Svenska livvakter återvände frivilligt till Kabul för att att bistå i evakueringsarbetet. På bilden talibaner utanför flygplatsen efter den blodiga självmordsattacken.
Svenska livvakter återvände frivilligt till Kabul för att att bistå i evakueringsarbetet. På bilden talibaner utanför flygplatsen efter den blodiga självmordsattacken.
SamhälleTT

Svenska livvakter återvände frivilligt till Kabul för att att bistå i evakueringsarbetet.

Där tog de stora risker för att skydda svenskar som fortfarande befann sig i landet efter att utsänd personal evakuerats.

Annons

Annons

Det rör sig om en grupp på över 30 livvakter, varav fler än 20 svenska och tiotalet danska, rapporterar Dagens Nyheter.

Livvakterna är knutna till säkerhetsföretaget Vesper, som sedan 2008 varit kontrakterade av Utrikesdepartementet för att skydda dess utsända personal.

Efter att ha evakuerat ambassadören och utsända till Doha i Qatar var uppdraget avslutat. Dock befann sig 67 av UD:s och Vespers lokalanställda med familjer, samt hundratals svenskar och afghaner med anknytning till Sverige, fortsatt i Afghanistan.

Så när företagets personal fick frågan om att ställa upp frivilligt var det en självklarhet, säger vd:n Erik Lewin till tidningen.

Det var inget snack. Några vände tillbaka från Doha direkt till Kabul och andra flög vi ned från Stockholm för att komplettera, berättar Erik Lewin.

Vakterna spelade en viktig roll för Sveriges evakuering av 1 100 personer genom att fungera som säkerhetsoperatörer och stöd för UD:s och Migrationsverkets personal och genom att hålla uppsikt över folkmassorna på flygplatsen.

Försvarsmakten, UD, Migrationsverket och min personal har jobbat otroligt proffsigt. Jag är enormt stolt över att de åkte ner och tog de riskerna, säger Erik Lewin.

Ingen av företagets anställda skadades under uppdraget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!