A-
A+

LO-basen: Räntehöjning kan öka lönetrycket

LO:s ordförande Susanna Gideonsson menar att den höjda styrräntan ytterligare spär på trycket för högre lönekrav i höstens avtalsrörelse. Arkivbild.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson menar att den höjda styrräntan ytterligare spär på trycket för högre lönekrav i höstens avtalsrörelse. Arkivbild.
EkonomiTT

Riksbankens räntehöjning var onödig och riskerar att slå hårt mot arbetarna, anser LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Det här kommer spä på trycket för stora löneökningar inför nästa avtalsrörelse, säger hon.

Annons

Annons

Torsdagens besked om att styrräntan höjs och för första gången sedan oktober 2014 ligger på plus välkomnas inte av LO. Många av medlemmarna drabbas redan hårt av de höjda drivmedels- och energipriserna, säger Susanna Gideonsson.

Det går att konstatera att LO-förbundets medlemmar många gånger värmer upp sin bostad med hjälp av el, man har helt enkelt inte haft råd att investera i andra värmekällor. Att dessutom då få en räntehöjning på det är inte det vi behöver.

Ökat lönetryck

Inflationen uppgick till 6,1 procent i mars – den högsta på 30 år. Stiger den ytterligare drabbas de som har det sämst hårdast, säger Gideonsson och sammanfattar räntehöjningen med ett ord: onödig.

Men LO-ordföranden vill inte uttala sig om huruvida förbundet kommer att driva högre lönekrav i höstens avtalsrörelse för att kompensera för inflationen.

Det är för tidigt att säga. Men våra medlemmar ser redan nu att de får betydligt svårare att klara sig vardag, då blir trycket självklart högre på att vi behöver ha ordentliga löneökningar. När det då dessutom blir räntehöjningar ovanpå det så kommer trycket att öka, säger hon.

Annons

Annons

"För tidigt säga"

Riksbanken bedömer att löneökningstakten kommer att uppgå till strax över tre procent 2023 och 2024.

De får göra sina beräkningar, men våra medlemmar lever inte i deras beräkningar utan i verkligheten. De ser att priset på maten, priset på hyrorna, priset på bränslet går upp. Det är utifrån det som vi kommer att göra våra beräkningar, säger Gideonsson.

TT: Men du utesluter inte att ni kommer att driva högre lönekrav?

Jag vet inte vad vi kommer att driva, det är för tidigt för att säga. Däremot hör jag vad våra medlemmar därute säger, att man har fått det besvärligt helt enkelt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.