LO strejkvarslar bemanningsföretag

LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm. Arkivbild.
LO-borgen på Norra Bantorget i Stockholm. Arkivbild.
AvtalsrörelseTT

LO varslar bemanningsföretag anslutna till Almega Kompetensföretagen om konflikt.

Annons

Annons

Annons

Annons

I ett första steg handlar det om en blockad mot nyanställningar och övertid, som bryter ut 18 december om ingen överenskommelse nås innan dess. I ett andra steg, från 7 januari, handlar det om strejk för de cirka tusen inhyrda på några enskilda företag som Volvo Cars i Olofström, Marabou i Upplands Väsby, Barilla i Filipstad och Icas lager i Helsingborg för att nämna några.

Enligt varslet är LO-förbunden missnöjda med budet från Almega, som enligt facken skulle ge lägre lön för de uthyrda än de anställda på kundföretagen.

"Det ska inte vara billigare att ta in bemanningsanställda än att ha ordinarie personal. De bemanningsanställda ska inte heller ha sämre villkor. Detta vill inte Kompetensföretagen gå med på", skriver Kent Ackholt, samordningsansvarig på LO för det gemensamma bemanningsavtalet, i ett pressmeddelande.

"LO vill tyvärr inte följa den tecknade pensionsöverenskommelsen om avräkning på kostnaden för införande av avtalspension som har ingåtts mellan Svenskt Näringsliv och LO. De vill ha mer än alla andra på den svenska arbetsmarknaden", svarar Patrik Eidfelt, förbundsdirektör på Kompetensföretagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons