Löfven markerade mot Ryssland inför FN

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).
PolitikTT

Statsminister Stefan Löfven markerade mot Rysslands agerande i Ukraina samt krävde svar om förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Detta i sitt tal inför FN:s generalförsamling på lördagskvällen.

Annons

Annons

Att pandemin är ett hot mot internationell fred och säkerhet var ett av flera budskap i statsministerns digitala tal inför förenta nationernas ledare.

Rysslands olagliga annektering av Krim och Sevastopol och aggression i östra Ukraina utgör allvarliga brott mot internationell lag, utmanar global säkerhet och orsakar mänskligt lidande, sade Löfven.

Han krävde även att Ryssland utreder förgiftningen av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Den ryska regeringen måste undersöka mordförsöket grundligt och öppet. De ansvariga måste ställas inför rätta.

Löfven sade också att Sverige ser oroligt på situationen i Belarus efter valet den 9 augusti.

Som varken var fritt eller rättvist. Den ökade repressionen mot fredliga demonstranter, journalister och oppositionsledare är oacceptabelt.

Pandemin en prövning

Statsministern konstaterade att coronapandemin illustrerar vikten av att stärka internationella samarbeten och FN, samtidigt som polariseringen i världen ökar.

Tider som dessa testar våra samhällens motståndskraft och vårt internationella samarbete. Mer än någonsin behöver vi arbeta tillsammans i solidaritet.

Samtidigt har pandemin skapat möjligheter för att stärka samarbetet mot ett modernt och inkluderande FN, fortsatte statsministern.

Vi har nu den sällsynta möjligheten att bygga bättre samhällen. Samhällen som är mer motståndskraftiga. Vi har möjlighet att gemensamt adressera de gemensamma utmaningarna. Pandemin, klimatkrisen, ökad ojämlikhet, överträdelser mot internationell rätt och hot mot den internationella freden.

Annons

Annons

"Sänk utsläppen"

Löfven lyfte klimatförändringarna som en av världens mest angelägna frågor.

Vi måste omforma våra samhällen och sänka utsläppen. Sverige strävar efter att vara den första fossilfria välfärdsnationen men välkomnar all konkurrens för att slå oss om den platsen.

Statsministern passade också på att deklarera att Sverige stödjer WHO:s ledarskap mot covid-19 samt samarbetet mellan flera nationers världsledare att säkra en rättvis och global tillgång till ett framtida vaccin.

Ingen är säker förrän alla är säkra. Att säkra tillgång till vacciner är en global utmaning som kräver internationellt samarbete och solidaritet.

Det blågula talet berörde också uppföljningen av FN 75, den generalförsamlingsresolution som antogs i veckan i samband med FN:s 75-årsjubileum, som Sverige och Qatar förhandlat fram. Den är tänkt att bana väg för FN-reformer samt hållbar utveckling och konfliktlösning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons