-
+

Löfven om van der Poel: "Ett bragdmästerskap"

Nils van der Poel tog dubbla VM-guld i Heerenveen.
Nils van der Poel tog dubbla VM-guld i Heerenveen.
SkridskoTT

Kallad makalös av idrottsminister Amanda Lind (MP), jämförd med trefaldige OS-guldmedaljören Tomas Gustafson och hyllad för en enorm prestation av tidigare världsmästaren Göran Claeson.

Lovorden till Nils van der Poel var många efter VM-guldet och världsrekordet på 10 000 meter skridsko.

"Nils van der Poel genomför ett bragdmästerskap", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

Annons

Annons

Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.
Idrottsminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Söndagens VM-guld i Heerenveen, Nederländerna, var 24-åringens andra på fyra dagar. I torsdags tog van der Poel, från skridskoklubben Trollhättan, guld på 5 000 meter och på söndagen blev han världsmästare på den dubbla distansen, 10 000 meter.

van der Poel satte även världsrekord under mästerskapets avslutningsdag, tiden 12.32,95 på 10 000 meter var nio tiondelar snabbare än kanadensarens Graeme Fishs 12.33,86 från VM i Salt Lake City, USA, förra året.

Han hyllades stort från flera håll.

"Enormt häftigt"

"Det är så oerhört glädjande att se en svensk idrottsstjärna tändas och vinna folkets hjärtan. Nils van der Poel genomför ett bragdmästerskap och det är med stolthet jag framför mina varmaste gratulationer från Sveriges regering", säger statsminister Stefan Löfven (S) i en kommentar till TT.

"Nils van der Poel!!! I intervjuerna just efter hans comeback imponerades jag av Nils inställning till idrott, livet och modet i att gå sin egen väg. Enormt häftigt att nu följa hans framfart. VM-guld på 5 000 m häromdagen och nu världsrekord på 10 000 m! Makalöst!", skriver idrottsminister Amanda Lind (MP) på Twitter.

Ingen svensk skridskoåkare hade tagit dubbla guld i ett stort internationellt mästerskap sedan Tomas Gustafsons två OS-guld i Calgary 1988. Gustafson tog även OS-guld på 5 000 meter i Sarajevo 1984.

Annons

Annons

"Saknat det"

"Känns som att återuppleva barndomen när man ser en svensk slå världsrekord på skridsko. Då Tomas Gustafson. Nu Nils van der Poel. Som man saknat det utan att riktigt veta om det", skriver svenske friidrottslegendaren och den tidigare höjdhopparen Stefan Holm på Twitter.

Gustafson refererade van der Poels lopp i svensk tv och talade sedan med nederländsk tv.

Det har funnits en längtan efter en svensk succé i skridsko, säger han.

Göran Claeson tog Sveriges senaste VM-guld på en längre skridskodistans, före van der Poels dubbla triumfer, när han vann i Deventer 1973, enligt SVT.

Torsdagens lopp missade han, men under söndagen satt han klistrad framför tv:n.

Det är klart att det är lite nervigt. Han gör en otrolig prestation. Det trycket han har på sig själv och från omgivningen, och att gå ut och sätta världsrekord. Det är inte klokt. Det är en bragd. En otrolig bragd, säger Claeson till SVT.

Jorrit Bergsma, Nederländerna, tog silver och Alexander Rumjantsev, Ryska skridskoförbundets lag, tog brons på 10 000 meter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss