A-
A+

Löfven varnar för Liberalernas beslut

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att Liberalernas beslut riskerar att föra Sverige i en odemokratisk riktning. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) anser att Liberalernas beslut riskerar att föra Sverige i en odemokratisk riktning. Arkivbild.
PolitikTT

Statsminister Stefan Löfven anser att Liberalernas beslut om SD-samarbete riskerar att föra Sverige i en odemokratisk riktning.

Självklart är det så, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.

Annons

Annons

I söndags sade Liberalerna ja till partiledaren Nyamko Sabunis förslag i regeringsfrågan om att sikta på en borgerlig regering som kan söka stöd även hos Sverigedemokraterna (SD). Beslutet har väckt starka känslor även i de egna leden och flera liberaler har lämnat partiet i protest.

Nyligen hävdade Stefan Löfven att en M-ledd regering som får stöd av SD riskerar att föra Sverige i en odemokratisk riktning.

I Dagens Nyheter får Löfven frågan om Liberalerna med sitt beslut bidrar till en sådan utveckling.

Självklart är det så. Man ska inte tro att SD kommer att sätta sig vid ett förhandlingsbord och säga att de inte har några synpunkter på sådana frågor, säger han.

Står i motsats

Stefan Löfven framhåller i intervjun att SD är ett rasistiskt parti med rötter i nazismen, som står i motsats till de de liberala värderingar som L ville värna om när januariavtalet skrevs. Han menar också att Moderaterna, Kristdemokraterna och nu senast Liberalerna har förändrat sina ståndpunkter mot SD de senaste åren.

Det förvånar mig att sådana partier kan kliva in i ett samarbete med ett icke-demokratiskt parti. Det begriper jag helt enkelt inte.

Nyamko Sabuni avfärdar kritiken. Hon anser att det handlar om att flytta fokus från Löfvens egna misslyckanden.

Inga löften han har givit har blivit verklighet. Vi skulle ha lägsta arbetslöshet i EU och ligger nu på botten i rankningen. Det skulle vara nolltolerans mot gängkriminalitet men det skjuts mer än någonsin med dödlig utgång, säger Sabuni till Expressen.

Löfven får också frågan hur Socialdemokraterna i många år kunde luta sig mot dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK), som hade nära relationer till kommunistiska regimer. Enligt Stefan Löfven handlar det om vad man står för i riksdagen och inte bara vilka kontakter man har.

Annons

Annons

"Alltid varit i luven"

Det var illa nog med VPK och kommunister, och det fick de veta. Kommunister och socialdemokrater har alltid varit i luven på varandra. Jag har aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin, säger Stefan Löfven.

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar på Stefan Löfvens uttalanden.

Det är en sån desperat socialdemokrati just nu som helt har tappat alla hämningar. Nu är även Liberalerna ett hot mot demokratin i landet, säger Kristersson.

Stötande hyckleri

Den här sortens politiska samtal, som över huvud taget inte kretsar kring vilka frågor som måste lösas och hur de ska lösas utan bara handlar om att smutskasta varandra och förklara politiska motståndare ovärdiga demokratin tror jag är farligt, säger han.

Uttalandet om VPK beskriver han som ett rent "stötande hyckleri".

De oroar sig väldigt mycket för att demokratin skulle vara i fara om borgerliga partier i frågor där man tycker som SD gör upp med SD, men han tycker inte att det har varit några problem med Vänsterpartiets ens historiska relation till demokratin. Det är ju en rent ohistorisk uppfattning, säger Ulf Kristersson.

"Förvirrar allmänheten"

Nyamko Sabuni kallar Löfvens uttalande om VPK "häpnadsväckande".

Det visar på en grund förståelse för vad demokrati är. Jag menar att vi alla behöver påminna oss om att såväl Vänsterpartiet som Sverigedemokraterna har en vedervärdig historia. Det faktum att de utgör ett parlamentariskt underlag är en sak, men det kan aldrig legitimeras genom historierevisionism. Och det Stefan Löfven nu gör är det populister alltid gjort, att förvirra allmänheten och det är oacceptabelt, säger hon till Expressen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!