London går in i ny lockdown inför julen

Människor deltar i en demonstration mot nedstängningar och vaccinering i Londonområdet Westminister den 14 december.
Människor deltar i en demonstration mot nedstängningar och vaccinering i Londonområdet Westminister den 14 december.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

London stänger ner. Från och med i dag bommar ännu en gång butiker, restauranger, teatrar och barer igen.

Stadens borgmästare Sadiq Khan har tidigare varnat för "katastrofala följder" vid en ny lockdown.

Annons

Annons

Annons

Annons

Londonborna vet vad som gäller vid det här laget. För bara två veckor sedan lättade Storbritannien på den nationella nedstängning – som då varat i en månad. De nationella påbuden ersattes då av en "vinterplan", där restriktioner fördelas på tre olika nivåer kan införas i olika delar av landet.

Nu går huvudstaden in i den tuffaste av de tre. Det innebär exempelvis att restauranger och pubar måste hålla stängt förutom för leverans av mat. Endast butiker som säljer "nödvändiga" varor får hålla öppet, resor till och från London avråds och samlingar utomhus begränsas till max sex personer.

Snabba åtgärder

I måndags varnade hälsominister Matt Hancock för att London drabbats av en kraftig ökning i virusfall med ett ökat antal sjukhusinläggningar som följd.

De här åtgärderna är absolut nödvändiga, inte bara för att skydda människor men också för att vi har lärt oss att snabba åtgärder kan förebygga större skada och långvariga problem senare, sade han till parlamentet angående beslutet att stänga ner London.

Förutom London rör beslutet delar av landskapen Essex och Hertfordshire.

Annons

Annons

Julen inte inställd

Premiärminister Boris Johnsons regering har kritiserats för de restriktionslättnader som meddelats för juldagarna, då det under fem dagar kommer att vara fritt fram för resor och upp till tre hushåll får samlas. Men trots kritiken verkar Johnson inte vara sugen på att "ställa in" britternas julfirande.

Det är inte upp till regeringen att säga till människor exakt hur de bör hantera den här situationen, säger bostadsminister Robert Jenrick till BBC.

Londons borgmästare Sadiq Khan har tidigare varnat för att ett införande av nivå 3 innebär "katastrofala följder" för kulturområdet, handeln och besöksnäringen.

I förra veckan inleddes landets vaccinationskampanj, efter att Pfizer och Biontechs vaccin mot coronaviruset godkänts rekordsnabbt. Enligt regeringen har hittills nästan 138 000 britter vaccinerats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons