A-
A+

Lööf: Åkesson måste ta ansvar för hatet

Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C).
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C).
PolitikTT

Statsminister Magdalena Andersson (S) anklagar Sverigedemokraterna (SD) för att bedriva en hatkampanj mot Centerns Annie Lööf.

Det kommer från deras egen kommunikationsenhet, jag tycker att Jimmie Åkesson bör ta ansvar för det, säger Lööf.

Annons

Annons

Magdalena Andersson kom med sitt uttalande i samband med Equmeniakyrkans partiledarutfrågning på söndagskvällen.

Hon anser att SD:s webbkanal Riks "drivit hatkampanjer mot Annie Lööf" och framhåller att Centerledaren kallats "Jihad-Annie och landsförrädare" av SD:s kommunikationsenhet. Därefter tog statsministern upp att Lööf var en misstänkt måltavla för det dödliga attentatet i Almedalen i somras.

Jag måste dela upp det här för jag är målsägande och brottsoffer i en pågående förundersökning där vi inte vet motivet bakom gärningen, så det vill jag inte kommentera närmare, det som planerades i Almedalen, säger Annie Lööf till TT.
Men på ett generellt plan så ser vem som helst hur SD och deras både aktiva politiker och sympatisörer, men också hela den högerextrema sfären under, ja i över ett decennium, har hetsat och en del hotat mig genom åren. Det ser man ju öppet i media.

"Förminskande och hatiska"

Lööf tar också upp SD:s webbkanal.

Och framför allt deras egen kommunikationsenhet, så kallade Riks, gör ju var och varannan dag videoklipp som är både förminskande och hatiska.
Det är som att mina pressekreterare skulle sitta och göra filmer om Jimmie Åkesson.
På ett generellt plan så bör en partiledare för Sverigedemokraterna ta ett ansvar för vad deras egna anställda och medarbetare gör gentemot andra partiföreträdare. Det ansvaret behöver faktiskt Jimmie Åkesson ta.

Riks ansvarige utgivare Dick Erixon försvarar publiceringarna i en intervju med SVT Nyheter och säger att man "granskar analyserar och bedriver satir mot makthavare. Att kritisera det, då är man på fel sida av demokratin och yttrandefriheten."

Annons

Annons

Åkesson också drabbad

SD-ledaren har i en intervju med TT sagt att han själv är ”ganska utsatt” för högt tonläge i debatten.

Jag kallas för rasist, för putinist och för klimatförnekare, och allt möjligt som polariserar debatten, och det bör man undvika, säger Jimmie Åkesson.

Han tycker att Sverigedemokraterna generellt håller en god ton men att det kan ske övertramp, i alla partier.

Som en kommentar till Magdalena Anderssons uttalande under gårdagen svarade Åkesson:

"Det där är så lågt och ovärdigt att jag inte vill kommentera. Jag diskuterar gärna sakfrågor med Magdalena Andersson, men jag tänker inte delta i gyttjebrottning."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.