Lööf hoppas på arbetsrättsavtal trots allt

Centerpartiets ledare Annie Lööf har inte gett upp hoppet om att arbetsmarknadens parter ska komma överens om arbetsrätten. Arkivbild.
Centerpartiets ledare Annie Lööf har inte gett upp hoppet om att arbetsmarknadens parter ska komma överens om arbetsrätten. Arkivbild.
PolitikTT

Trots de kraschade förhandlingarna om arbetsrätten hoppas centerledaren Annie Lööf fortfarande att arbetsmarknadens parter ska nå en överenskommelse.

Annars gäller den statliga arbetsrättsutredningens förslag, slår hon fast i Ekots lördagsintervju.

Annons

Annons

Det här är en förtroendefråga mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna, mellan mig och Stefan Löfven, säger Lööf till Sveriges Radio.

Sedan förhandlingarna om arbetsrätten mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv brutit samman sitter statsminister Löfven fast i ett skruvstäd.

För nu ska – enligt januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L – ändringar i arbetsrätten komma till stånd genom lagstiftning, som bygger på utredningsförslag som LO inte kan svälja.

Ett av förslagen är att arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar.

Skakat hand

Även Socialdemokraterna anser att utredningsförslaget inte upprätthåller balansen mellan arbetsmarknadens parter.

Men Lööf pekar på partiernas överenskommelse.

Det handlar i grund och botten om man kan lita på Socialdemokraterna när man sluter avtal. Är det man skriver under på och skakar hand på någonting värt? Och jag tycker att det är en efterhandskonstruktion från S att nu försöka skjuta ner den här utredningen som vi gemensamt har tillsatt, med en utredare som de har föreslagit, säger hon i Lördagsintervjun.

Annons

Annons

Bättre att enas

Hoppet för den pressade Löfven är att LO eller Svenskt Näringsliv på något sätt ska enas om att återuppta de kraschade förhandlingarna, trots att parterna inte ser den möjligheten.

TT stämde av med parterna på lördagen. Ingen kontakt har återupptagits, enligt respektive presstjänst.

C är berett att ge dem ytterligare några veckor att komma överens om arbetsrätten. Lyckas inte det ska arbetsrättsutredningens förslag omsättas i lag, klargör Lööf.

Men hon föredrar ändå att parterna når fram till ett avtal. Enligt henne var de förslag som låg på förhandlingsbordet till och med bättre än utredningsförslagen:

Men nu nådde de inte ända fram och då har vi väl genomarbetade juridiska förslag som vi nu kan genomföra.

Remissvar på väg

Dagen efter förhandlingssammanbrottet sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att regeringen ska försöka få parterna börja förhandla igen:

Det finns fortsatt ett visst spelutrymme här.

Remisstiden för utredningsförslagen går ut den 26 oktober. Efter det börjar regeringens arbete med att ta fram ett lagförslag.

Varken Lööf eller L-ledaren Nyamko Sabuni kan tänka sig att förhandla om att ändra innehållet i förslagen, bortsett från eventuella "tekniska justeringar".

Vi har kommit överens om att kommer inte parterna överens så blir utredningen lag. Om inte vi är överens, då bryter de (regeringen) avtalet, och då finns det heller inget samarbete, sade Sabuni i SVT:s Aktuellt i torsdags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons