A-
A+

Luftföroreningar stänger skolor i Delhi

En cyklist i Delhis smog under tisdagen.
En cyklist i Delhis smog under tisdagen.
IndienTT-AP

Den indiska huvudstadens pampiga byggnader har än en gång svepts in i grå smog.

Skolor har stängts, byggen har stannat av och invånare tar på sig munskydd och uppmanas att undvika utomhusvistelser.

Andelen små partiklar i Delhis luft befinner sig farligt högt på över tio gånger den globala säkerhetsnivån, enligt den indiska miljöövervakningsbyrån Safar. Tisdagen var den femte dagen i rad med dålig luft i storstadsområdet.

Det är för mycket smog. Jag tittar på luftkvalitetsindexet och är rädd för det här klimatet, säger Srinivas Rao, som är i staden på besök från delstaten Andhra Pradesh.

Han bär munskydd under sin morgonpromenad nära triumfbågen India Gate.

Giftig smog drabbar den indiska huvudstaden varje år, där myndigheterna kämpar för att få ordning på problemet. Vattenspridare och antismogapparater sätts ut för att förbättra luftkvaliteten, och förare av bensin- och dieselfordon bötfälls. Läkare uppmanar invånarna att använda munskydd och hålla sig inomhus så mycket som möjligt eftersom smogen kan utlösa luftvägsinfektioner, influensa och astmaanfall.

Enligt lokala medier har efterfrågan på luftrenare stigit den senaste veckan.

Delhi är nästan varje år i toppen av listan över indiska städer med dålig luftkvalitet, framför allt under vintern då rester efter skördarna bränns i närliggande delstater samtidigt som svalare temperaturer fångar in den farliga röken.

I norra Kina uppmanades tiotals miljoner människor nyligen att tillbringa mindre tid utomhus på grund av smog som dragit in över Hebeiprovinsen som omger huvudstaden Peking.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.