A-
A+

Luleå en seger från SM-guldet

Efter Luleås 6–1-utklassning i torsdags blev det en klart jämnare SM-final i Gävle under lördagen. Men Luleå vann till slut med 4–3 efter förlängning.
Efter Luleås 6–1-utklassning i torsdags blev det en klart jämnare SM-final i Gävle under lördagen. Men Luleå vann till slut med 4–3 efter förlängning.
IshockeyTT

Luleå är en seger från att ta sitt tredje raka SM-guld i ishockey.

Efter 6–1-krossen i den första finalen mot Brynäs blev det 4–3, efter ett avgörande förlängningsmål, i den andra.

Norrbottningarna kan nu avgöra matchserien i bäst av fem på hemmais på måndag.

Otroligt, säger matchhjälten Petra Nieminen till SVT.

Annons

Annons

Luleå har vunnit SDHL:s grundserie (tidigare riksserien) fem av de sex senaste säsongerna och tagit tre SM-guld. Nu är de senaste årens gigant en finalmatch från att ta sitt fjärde guld, varav det tredje raka, under samma period.

Efter torsdagens 6–1-utklassning i den första SM-finalen borta mot Brynäs, blev det 4–3 efter förlängning i Gävle under lördagseftermiddagen. Luleå gick därmed upp i en 2–0-ledning i matchserien i bäst av fem och kan avgöra på måndag när finalen vänder norrut för avslutning i Luleå.

Målsnålt – inledningsvis

Den andra finalen var klart jämnare än den första, inte bara resultatmässigt utan även spelmässigt. Luleå hade en 1–0-ledning efter två perioder och svenska landslagsmålvakten Sara Grahn hade imponerat stort i bortalagets mål.

Efter en mållös andra period skapade Brynäs liv i matchen efter 11.38 i tredje. Patricia Marshall satte 1–1-kvitteringen i powerplay och amerikanskans mål blev början på en högdramatisk avslutning av perioden.

Luleå tog först kommandot på nytt då finländskan Petra Nieminen satte 2–1 i numerärt överläge efter 13.58. Bara 36 sekunder senare hade danskan Nicoline Jensen gjort 3–1 för bortalaget och matchen kändes avgjord.

Men hemmalaget skapade återigen nerv i matchen.

Annons

Annons

"Jävligt skönt"

SM-slutspelets poäng- och skytteligaledare Josefin Bouveng, som missade den inledande finalen i efterdyningarna av att ha testats positivt för covid-19, satte först reduceringen till 2–3 efter 15.44 och sedan även 3–3 efter 17.54 och tog matchen till en fjärde period.

4.47 in förlängningen avgjorde sedan Nieminen med sitt andra mål i matchen fram till 4–3.

Jävligt skönt, säger hon till SVT och fortsätter:
Jag tycker att vi kan spela bättre. Vi måste åka mer skridskor och få in pucken på mål.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs ett felaktigt SM-mästarlag för 2014. Rätt ska vara Linköping.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!