A-
A+

Luleå med matchpuck i semifinalen

'Nu siktar vi på att avgöra hemma på lördag', säger Luleås målvakt Joel Lassinantti, som storspelade och höll nollan mot Frölunda.
"Nu siktar vi på att avgöra hemma på lördag", säger Luleås målvakt Joel Lassinantti, som storspelade och höll nollan mot Frölunda.
IshockeyTT

Luleå tog ett rejält kliv mot en hägrande SM-final. Efter tredje raka segern mot Frölunda (2–0) är avancemanget nära.

Nu siktar vi på att avgöra hemma på lördag, säger Luleås målvakt Joel Lassinantti, som höll nollan i Scandinavium.

Annons

Annons

Luleå jubel efter 1–0 av Juhani Tyrväinen under torsdagens match i i SM-slutspelet mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium.
Luleå jubel efter 1–0 av Juhani Tyrväinen under torsdagens match i i SM-slutspelet mellan Frölunda och Luleå i Scandinavium.

Fjärde matchen i semifinalserien var en nyckelmatch. För Luleå handlade det om att skaffa sig slagläge genom att ta en 3–1 ledning i matcher.

För Frölunda var utmaningen att undvika den branta uppförsbacke som som en ny förlust skulle innebära.

Hård press

Och Frölunda satte Luleå under hård press från första nedsläpp. Det var tryck i varje närkamp. Påhejat av ett utsålt Scandinavium trummade de på mot Luleåmålet.

Ett desperat Frölunda kommer hårt på oss, konstaterar Luleås assisterande tränaren Henrik Stridh efteråt.

Till slut begärde Luleåtränaren Thomas Berglund timeout i ett försök att reorganisera sina styrkor.

Frölunda fortsatte att pressa i andra perioden men Luleå krympte försvarsboxen framför mål och chippade ut pucken ur zon så fort de fick chansen. Och så plötsligt uppstod chansen norrbottningarna väntat på efter en snabb spelvändning.

Pontus Andreasson slog in pucken framför mål där Juhani Tyrväinen kunde stöta in den bakom Frölundamålvakten Matt Tomkins.

Annons

Annons

Åkte skridskor

Jag gjorde inte så mycket. Jag bara åkte skridsko mot målet och fick en snygg passning från Pontus, myser målskytten ödmjukt efteråt.

Återstoden av matchen blev en jakt på kvittering från Frölundas sida. Ibland yrde pucken runt Luleås Joel Lassinantti som briljerade mellan stolparna.

Det kändes bra. Kul att jag kunde bidra, men jag får mycket hjälp. Många av utespelarna blockade skott. Men det är alltid skönt med en nolla, säger han.

Till slut kunde Isac Brännström fastställa slutresultatet med en puck i tomt mål.

Flyttar norrut

Nu flyttar semifinalserien tillbaka till Luleå med ny match på lördag. Frölunda är pressat att vinna.

Det känns frustrerande att vi inte får pucken över mållinjen. Vi måste lösa den rebusen, det är det vi har kvar. Det är den frågan Luleå ställer till oss. Det är den sista väggen vi behöver riva ner för att vända runt den här serien, analyserar tränaren Roger Rönnberg.

Och det finns minst ett orosmoln. En av Frölundas nyckelspelare, Andreas Borgman, blev liggande efter en tripping från Luleås Jack Connolly i andra perioden. Borgman fick hjälpas av isen och tog sig för axeln när han leddes ut i omklädningsrummet.

Luleå har har allt att vinna på hemmaplan. Och segerskytten Tyrväinen tror inte att Frölunda har en chans att vända semifinalserien.

Att vi skulle tappa det här? I helvete heller, säger han trosvisst med ett skratt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.