A-
A+

Lundh välkomnas av SD och polisfacket

Petra Lundh presenterades som ny rikspolischef under en pressträff på fredagen.
Petra Lundh presenterades som ny rikspolischef under en pressträff på fredagen.
BrottTT

Petra Lundh tar över som rikspolischef efter avgående Anders Thornberg. Både Polisförbundet och tidigare kritiska Sverigedemokraterna välkomnar beskedet.

Det är ett bra val. Petra Lundh är kunnig och en erfaren och uppskattad ledare. Hon är insatt i både rättsfrågor och polisens profession, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

TT: Hur ser du på att hon inte har en polisbakgrund, som avgående Anders Thornberg hade?

Med den kunskap som Petra Lundh har så kommer hon väl fylla kostymen och dessutom aviserade man om en biträdande rikspolischef, något som vi inom Polisförbundet har efterfrågat eftersom det är ett så komplext och svårt uppdrag, säger von Sydow.

Attraktiv arbetsgivare

Facket ser nu fram emot ett möte med Lundh för en dialog om framtiden. Exempelvis att se till att Polismyndigheten blir en attraktiv arbetsgivare.

I den tillväxt som vi är inne i är det så otroligt viktigt att behålla erfarna poliser och annan erfaren kompetens, för att kunna ta hand om alla nya poliser som kommer, säger von Sydow.

Sverigedemokraterna har sedan i våras krävt Thornbergs avgång och är nöjda med valet av Petra Lundh, som föregåtts av flera samtal med Lundh och regeringen om polisens roll i Tidöavtalet.

Petra är väldigt erfaren och har jobbat länge inom rättsväsendet och har gjort samma organisatoriska omtag inom Åklagarmyndigheten som behöver ske även inom Polismyndigheten, säger Katja Nyberg, Sverigedemokraternas talesperson i polisfrågor, som poängterar att det är viktigt att cheferna runt Lundh har en gedigen polisiär kompetens om det operativa arbetet.

"Dysfunktionell"

Sverigedemokraterna tror att tillsättandet av Petra Lundh är en första viktig komponent för att “få ordning på Polismyndigheten."

Den är väldigt dysfunktionell som den är nu och vi behöver börja med en rikspolischef som kan och vågar vara lyhörd och lyssna på medarbetarna.

Hon säger att det finns många inom polisen som har hög kompetens men som inte blir lyssnade på. Om det riktats kritik har det fått direkta konsekvenser och så får det inte fortsätta, säger Katja Nyberg.

Vi har stort förtroende för Petra att det kommer gå bra.

Personer som tidigare har arbetat tillsammans med Petra Lundh beskriver henne för TT som "skarp och med enorm arbetskapacitet", men också som lyssnande med "förmåga att inkludera andra och skapa ett öppet klimat".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.