A-
A+

Lurig väderlek gör vägarna hala under nyår

Det är fläckvis halt på många håll i landet under nyårshelgen. Arkivbild.
Det är fläckvis halt på många håll i landet under nyårshelgen. Arkivbild.
TrafikTT

Väderleken är lurig vilket ställer till det på vägarna i hela landet, enligt Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Under de närmaste dagarna finns risk för att det blir halt på vissa fläckar, säger han till TT.

Annons

Annons

En kvinna i 80-årsåldern omkom i samband med att två personbilar krockade på E4 i höjd med Njurunda söder om Sundsvall på torsdagen.

Räddningstjänsten manar till försiktighet i trafiken, då det är mycket halt på vägarna i Västernorrland.

Polisen i region Nord gick på torsdagskvällen ut med en uppmaning om att hålla avstånd i nyårstrafiken och anpassa hastigheten efter väglaget och vädret. Trafikanter uppmanas också att se över så att belysningen på fordonet fungerar och heller inte är snötäckt.

"Polisen har under torsdagen hanterat en del trafikolyckor i region Nord och har även fått samtal från allmänheten om fordon som synts dåligt i trafiken", skriver polisen på sin hemsida.

Vägsaltet försvinner

Det luriga väglaget beror på att det har kommit mycket snö, framför allt i södra halvan av landet och upp mot Gävle, vilket har följts av töväder som sedan växlat till regn och snöfall igen, enligt Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Då rinner salt och sådant väck, säger han.

Väglaget är växlande och kan skilja sig åt på rätt korta sträckor och förhållandena kan skifta mer lokalt än vad man kan tro.

Läget ser ganska bra ut längs E4. Där handlar utmaningen om att lastbilar och långtradare kan få problem i flera uppförsbackar norr om Gävle och uppåt längs ostkusten. På vissa ställen står traktorer beredda om de skulle sätta sig.

Om det är halt gäller det också att hålla avstånd så att man inte åker in i baksidan eller på sidorna av de tunga fordonen.

Vi har haft ett antal sådana i jultrafiken, inte bara norrut utan också i Västsverige mellan Göteborg och Borås, säger Olsson.

Annons

Annons

Tuffa krav på föraren

Det rådande väglaget ställer tuffa krav på den som sätter sig bakom ratten, inte minst för dem som ska ner från skidorterna.

Där gäller det att vara utvilad, hålla avstånd och ha lite is i magen om man ska köra hem efter nyår eller när det blir dags.

Och att man som förare är helt nykter efter nyårsfirandet.

De som är ute på vägarna ska också tänka på att hastighetsskyltarna är satta efter torra sommarvägar, fortsätter han.

På nyårsafton tror jag att vi kommer att se mer lokalt och regionalt resande. Vi har också ett antal vägar där det finns gott om trafik när det drar ihop sig efter nyårshelgen och på lördag, som brukar vara bytesdag på hyrda fjällstugor.

E4 är en sådan väg, men också E14 från Storlien och Åre ut till Sundsvall, samt E16 från Dalafjällsområdet och ut mot Gävle.

Vi har även riksväg 70 från Dalafjällen men också väg 83 via Bollnäs som gärna blir full. Där är det också mötande trafik och heller inte speciellt breda vägar.

Väg 26 som går från Mora och Dalaområdet ner till Kristinehamn och vidare mot Halmstad är också en sträcka som brukar vara trafikerad.

Sedan har vi E45 längre västerut ner mot Karlstad och vidare söderut som kommer ha gott om trafik.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.