Lustig: "Allt handlar om balans"

Mikael Lustig och Victor Nilsson Lindelöf ser gärna att landslaget utvecklas i offensiv riktning – men utan att tappa den defensiva skärpan.
Mikael Lustig och Victor Nilsson Lindelöf ser gärna att landslaget utvecklas i offensiv riktning – men utan att tappa den defensiva skärpan.
FotbollTT

Seger är det enda som räknas mot Kroatien och anfall är bästa försvar.

Full fart framåt på Friends?

Nja, riktigt så mycket lattjo lajbans blir det inte. Det måste tätas bakåt efter smällen mot Portugal.

Allt handlar om balans, säger högerbacken Mikael Lustig.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

För att ge plats samtidigt på planen åt spelare som Emil Forsberg, Kristoffer Olsson och Dejan Kulusevski har mittfältet fått en offensivare prägel.

Trion är spelare som instinktivt riktar blicken framåt. Kreativa, bollbegåvade lirare, grundbultar i det landslag förbundskaptenen Janne Andersson vill utveckla några snäpp lagom till EM-slutspelet till sommaren.

Sverige fick tryck och chanser mot både Kroatien (andra halvlek) och Portugal i Nations League i oktober. Med ett offensivare mittfält tog försvarslinjen också ett kliv uppåt.

Problemet?

Båda matcherna förlorades. I Zagreb på grund av ett individuellt misstag av Pontus Jansson, i Lissabon för att portugisiska kontringar brutalt avslöjade bristerna i ett svenskt landslag utan hängslen och bälten.

Fortsätta utvecklas

Försvararna Victor Nilsson Lindelöf och Mikael Lustig kände sig utlämnade. Men båda är överens. Fortsätt gärna på den inslagna linjen – men tappa inte huvudet på vägen.

Nilsson Lindelöf:

Stundtals har vi spelat väldigt bra fotboll, men vi måste hitta balansen. Vi har blivit straffade när vi tappat bollen i vissa lägen. Portugal gjorde mål på ganska enkla saker och kontrade in målen.
Samtidigt måste vi fortsätta att utvecklas. Det är så vi kommer framåt. Vi har visat att vi kan spela bra fotboll mot bra nationer. Det är små detaljer vi behöver förbättra.

Lustig:

Det är egentligen bara mot Portugal som vi gått bort oss taktiskt. Jag tyckte vi gjorde det bra defensivt hemma mot Frankrike och så länge vi var elva man på planen (Gustav Svensson utvisad i slutet av första halvlek) mot Portugal hemma gjorde vi det också bra.
Vi är absolut inte nöjda med våra resultat, men samtidigt har vi haft känslan att vi faktiskt kan spela bra fotboll mot bra nationer. Den här samlingen har vi tryckt mer på det defensiva. Vi hade gärna jobbat mer taktiskt men det har varit få träningar.

Annons

Annons

"Något bra på gång"

Elva insläppta mål på sex matcher är för många – trots tufft motstånd – enligt Nilsson Lindelöf.

Mot Portugal blev vi straffade för att vi var lite dumdristiga. När man försöker utvecklas kan man bli straffad, men vi ska fortsätta att försöka. Vi har något bra på gång. Vi vill kunna kombinera ett tryggt försvarsspel med ett eget anfallsspel, säger han.

Lustig håller med.

Det känns extremt spännande med de spelartyper vi fått in och vi vill ta nya steg. Ska vi ta nya steg måste vi lära oss att hålla i bollen och skapa mer målchanser. Kan vi göra det med samma försvarsspel vi haft tidigare kan det bli riktigt bra.
Mot Portugal blev vi för naiva och det kändes som att Portugal vann den taktiska kampen. De ville känna att vi var bättre än dem och så small det bara till. Vi har en del att lära av den matchen. Speciellt vi i backlinjen måste tänka till en extra gång innan vi går framåt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons