Lyon på väg mot femte CL-titeln – och bioduken

Storlaget Lyon, med norskan Ada Hegerberg som en av de stora stjärnorna, syns på franska biodukar nästa månad. Arkivbild.
Storlaget Lyon, med norskan Ada Hegerberg som en av de stora stjärnorna, syns på franska biodukar nästa månad. Arkivbild.
FotbollTT

Det är det senaste decenniets mest dominanta fotbollslag, men spelarna är trots det tämligen anonyma.

Nästa månad släpps en dokumentär om Lyons enastående damlag.

Redan på söndag kan laget ta sin femte raka Champions League-titel.

Annons

Annons

Att Lyons herrar tog sig till semifinal i Champions League häromveckan var en präktig skräll. Att Lyons damer spelar final i samma turnering på söndag är däremot inget att lyfta på ögonbrynen åt.

Det anmärkningsvärda är i så fall lagets enorma dominans i Europa det senaste decenniet.

Det stjärnspäckade franska laget, med världsspelare som Ada Hegerberg, Dzsenifer Marozsán, Saki Kumagai, Lucy Bronze och Wendie Renard – för att bara nämna några – har vunnit turneringen de fyra senaste åren och har sex titlar de senaste tio åren.

Flera förlustfria år

Lyon har vunnit den inhemska ligan 14 år i rad och har inte förlorat en tävlingsmatch sedan 2018. I Europaspelet kom den senaste förlusten 2017.

Kanske på tiden att någon gör en film om laget? I början av nästa månad har den biopremiär.

I "Les Joueuses" (Spelarna) följer regissören Stéphanie Gillard det franska storlaget, på och utanför planen, under sluttampen av säsongen 2018–19, som slutade med en trippel (ligan, cupen, Champions League).

Filmens undertitel "Pas Là Pour Danser" (inte här för att dansa) är ett svar på frågan som Ada Hegerberg fick i december 2018, när hon blev den första kvinnan att ta emot Ballon d'Or, världens mest prestigefyllda pris för en fotbollsspelare. På scenen bad den franske discjockeyn Martin Solveig om norskan kunde "twerka", varpå Hegerberg gav ett snabbt "nej" till svar.

Annons

Annons

Viktigare än pengar

Den typen av mindre respektfullt bemötande tillhör fortfarande vardagen för världens bästa fotbollsspelare på damsidan, något som syns redan i trailern till filmen. I en scen frågar ett butiksbiträde i en sportbutik vilken nivå Lyonspelarna håller till på.

Är ni redan proffs?, frågar han förvånat när han får veta svaret.

Walesiskan Jess Fishlock, som spelade i Lyon när filmen gjordes, säger också i trailern att det framför allt inte handlar om pengar utan om att bli tagen på allvar.

Att inte behandlas med respekt och att inte behandlas som ett proffs är mycket värre än att Ada tjänar mindre än Messi och Ronaldo, säger Fishlock.

"Les Joueuses" har biopremiär den 9 september.

Champions League-finalen mellan Lyon och Wolfsburg spelas klockan 20 på söndag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons