M: Ge besked om förlängda krisstöd

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson .
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson .
PolitikTT

Moderaterna kräver att regeringen snabbt ger besked om att förlänga stöden till företag som drabbas under coronakrisen. Dessutom behöver stöden bli enklare att söka.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

När smittspridningen nu tar fart igen vill Moderaterna förlänga flera av krisstöden till företag. Mest akut är att ge besked om stödet för korttidspermitteringar som snart löper ut, men även om omställningsstödet – där M vill att omsättningstapp under hösten också ska berättiga till stöd.

Vidare bör företagsakuten förlängas och förbättras, liksom skatteuppskovet för företagare.

För mig är det obegripligt att regeringen inte gett besked om förlängning av stöden, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff.

"Bedrövligt"

Omsättningsstödet till enskilda näringsidkare är visserligen aviserat, men det går inte att söka än och därmed har noll kronor betalats ut.

Det är bedrövligt skött, säger Svantesson.

För flera av stöden gäller att de använts i mycket mindre skala än vad regeringen har avsatt pengar för.

När det gäller omställningsstödet har man gjort det så krångligt att det nästan är omöjligt att söka och det blir också väldigt dyrt. Då riskerar man att företag som har det väldigt tufft inte söker det, och i stället går i konkurs, säger Svantesson.

Moderaterna anser att regeringens budget närmast är överspelad.

Trots en satsning på 105 miljarder så prioriterar man inte rätt saker och dessutom har man inte tagit höjd för ökad smittspridning, säger Svantesson.

Annons

Annons

Även KD vill förlänga

Moderaterna vill ha snabba besked från regeringen om att stödåtgärderna förlängs och att utformning och krav förändras. Det handlar till exempel om att sänka kraven på omsättningstapp och att ställa krav på kompetensutveckling för korttidspermitterade.

Exakt hur mycket Moderaternas förslag kostar kan inte Svantesson säga, men hon tror att de ryms i den buffert på 20 miljarder som partiet föreslagit i sin budgetmotion.

Kristdemokraterna har i princip samma krav som Moderaterna, bland annat att förlänga omställningsstödet med åtminstone två månader och att sänka kravet på omsättningstapp till 30 procent. Precis som M vill även KD förlänga permitteringsstödet och skärpa kravet på kompetensutveckling under tiden. KD vill också ge möjlighet för företagen att amortera av på uppskjutna skatter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons