A-
A+

M: Lärdomar från Afghanistan bör tillämpas i Mali

Svenska flaggan hissas på Camp Nobel i Timbuktu i Mali. Arkivbilden är från 2015.
Svenska flaggan hissas på Camp Nobel i Timbuktu i Mali. Arkivbilden är från 2015.
FörsvaretTT

Misslyckanden i Afghanistan måste få konsekvenser för hur Sverige väljer att prioritera och genomföra internationella insatser. Redan nu finns lärdomar att tillämpa i Mali, skriver M-politiker på SvD Debatt.

Annons

Annons

Det handlar bland annat om att Sverige måste kunna påverka det land som har det ledande ansvaret för en insats för att kunna skapa förutsägbarhet, skriver Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson och partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

I Mali är Frankrike en sådan nyckelspelare.

"Ett tydligt besked om kommande avslut i nära dialog med Frankrike borgar för fortsatt kontinuitet i insatsen där andra länder kan ta vid efter ett snart tioårigt svenskt engagemang", skriver debattörerna.

Sverige måste också ställa upp mätbara mål och ramar för insatserna och kontinuerligt följa upp dessa. I Mali handlar det bland annat om att säkerställa att utbildningen av säkerhetsstyrkorna ger långsiktigt resultat.

Därtill behöver de internationella insatserna tydligare stärka det svenska försvarets operativa förmåga, fortsätter Jonson och Wallmark.

"Till exempel bör inte officerare från luftstridsskolan utbilda maliska säkerhetsstyrkor i infanteristrid, vilket nu sker inom för EU:s utbildningsinsats EUTM".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.